Κρίνοντας ένοχο 33χρονο για το άναμμα φωτιάς κοντά στις παρυφές του κρατικού δάσους, το Κακουργιοδικείο Λεμεσού του επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης για περίοδο δυο χρόνων. Επιπλέον, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυο μηνών για το αδίκημα της οπλοφορίας προς διέγερση τρόμου.

Όπως υπενθυμίζει σε ανακοίνωση του το δικαστήριο, ο κατηγορούμενος, κατά τον Ιούνιο του 2022, έθεσε φωτιά σε τρία διαφορετικά σημεία, με τη χρήση αναπτήρα, σε περιοχή της κοινότητας Διερώνας και συγκεκριμένα σε απόσταση 1.240 μέτρων από τις παρυφές του κρατικού δάσους, με αποτέλεσμα να καεί συνολική έκταση 570 τ.μ. με πεύκους και θάμνους. Περαιτέρω, προσθέτει, όταν εντοπίστηκε, ο 33χρονος πρόταξε μαχαίρια προς το μέρος αστυνομικού και πολίτη.

Μεταξύ άλλων, το Κακουργιοδικείο επισήμανε ότι εκείνο που καθιστά ιδιαίτερα σοβαρό το αδίκημα του ανάμματος φωτιά σε απόσταση δυο χιλιομέτρων από τις παρυφές κρατικού δάσους – για το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι δέκα χρόνων ή χρηματική ποινή 50 χιλιάδων ευρώ – είναι οι επιπτώσεις από την διάπραξη του.

Το γεγονός αυτό, σημειώνει, καθιστά αναγκαία την επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών για πάταξη των συγκεκριμένων αδικημάτων, καθώς και για προστασία της περιουσίας και ασφάλειας των πολιτών, ευρύτερα της κοινωνίας αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ποιότητας ζωής και του επιπέδου υγείας κάθε ανθρώπου.

Περαιτέρω, επισημάνθηκε ότι το φυσικό περιβάλλον αποτελεί και σημαντική παράμετρο της φυσιογνωμίας της μικρής μας πατρίδας και πως, σημαντικός αριθμός φυτών που ευδοκιμούν και ανάλογος αριθμός ζώων που ενδημούν στην Κύπρο, κινδυνεύουν με εξαφάνιση, απότοκο των σοβαρών πληγμάτων που δέχεται κάθε χρόνο ο βιότοπος, εξαιτίας της φωτιάς που τίθεται από ασυνείδητους, είτε σκόπιμα, είτε από εγκληματική αμέλεια, όπως στην προκείμενη περίπτωση.

Είναι αδύνατον, συμπληρώνει το Κακουργιοδικείο, να προβλεφθούν οι καταστροφικές συνέπειες της φωτιάς και δυστυχώς, κάθε χρόνο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ανυπολόγιστες οι καταστροφές που επισωρεύονται στο πράσινο και στις περιουσίες των πολιτών εξαιτίας των πυρκαγιών.

Την ίδια ώρα, υποδεικνύει ότι δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι, εξαιτίας των πυρκαγιών ή στη μάχη για την κατάσβεση τους, θρηνήσαμε ακόμη και αθώους συνανθρώπους μας και διαμηνύει ότι αποτελεί ύψιστο καθήκον των δικαστηρίων η αυστηρή τιμωρία και αντιμετώπιση εγκλημάτων που καταστρέφουν ή επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον.

Κατά την επιμέτρηση της ποινής, το δικαστήριο συνυπολόγισε, προς όφελος του κατηγορουμένου, την άμεση παραδοχή του, το λευκό ποινικό του μητρώο, τις προσωπικές και οικογενειακές του περιστάσεις, τη συνεργασία του με τις αστυνομικές Αρχές και την προσπάθεια που καταβάλλει για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ