Επικρίσεις και εκ δια μέτρου αντίθετες αντιδράσεις έφερε η επόμενη μέρα της απόφασης της κυβέρνησης για ανάκληση, αφαίρεση ή μη ανανέωση των Κυπριακών διαβατηρίων δεκατεσσάρων Τουρκοκύπριων λεγόμενων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο Ερσιν Τατάρ, μέλη του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» και της «επιτροπής για το άνοιγμα των Βαρωσίων».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, μιλώντας στο κρατικό κανάλι, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, σχετικά με την απόφαση. Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό, ανέφερε ο Δημήτρης Δημητρίου και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να μην το ξεχνάμε. Σε οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού θα πρέπει να μειώνουμε και την ανασφάλεια και να αυξάνουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ανέφερε ακόμα και σημείωσε ότι πιστεύει προσωπικά πως μια τέτοια ενέργεια θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το ΑΚΕΛ από χθες με ανακοίνωση του αναφέρει ότι οι αποφάσεις του Υπουργικού καταδεικνύουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του επιδίδονται σε ενέργειες που περισσότερο είναι επικοινωνιακές κινήσεις με αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο, παρά πρωτοβουλίες που μπορούν να αναχαιτίσουν τους διχοτομικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας. Δεδομένου ότι έχουν ήδη προηγηθεί άλλες τέσσερις προσφυγές της Δημοκρατίας ενάντια στην Τουρκία, αναφέρει το ΑΚΕΛ, αναμένει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το νομικό υπόβαθρο της πέμπτης- νέας διακρατικής προσφυγής στο ΕΔΑΔ που ανακοινώθηκε χθες.

Το ΔΗΚΟ εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι έστω και τώρα, υλοποιείται μια από τις σημαντικές εισηγήσεις της Νέας Στρατηγικής του Νικόλα Παπαδόπουλου το 2017. Η πρόκληση πολιτικού κόστους στην τουρκική πλευρά, με τρόπο που η μη λύση να της προκαλεί συνεχή φθορά είναι εξαιρετικής σημασίας ως τακτική άσκησης πίεσης για αλλαγή της απαράδεκτης τουρκικής στάσης, σημειώνει.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει πως η απόφαση της κυβέρνησης κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και ζητά τη λήψη επιπλέον μέτρων αποδυνάμωσης του κατοχικού καθεστώτος.

Ικανοποίηση εκφράζει και το ακροδεξιό ΕΛΑΜ σημειώνοντας πως μετά από χρόνια, κάποια κόμματα και η ίδια η Κυβέρνηση, ασπάστηκαν τις θέσεις του, οι οποίες όπως αναφέρει είναι προς όφελος των δικαίων του Ελληνισμού της Κύπρου.

 

Απάντηση από κυβερνητικό εκπρόσωπο

Απαντώντας σε διάφορες δηλώσεις στο εσωτερικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος ανέφερε στο κρατικό ραδίοφωνο το πρωί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να ανέχεται κάποιους που με τις πράξεις τους υπονομεύουν την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ασφάλειά της και κατέχουν ταυτοχρόνως διαβατήριά της.

Σημείωσε πως η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, λήφθηκε για συγκεκριμένους λόγους και αφορά συγκεκριμένα άτομα και όχι το σύνολο των Τουρκοκυπρίων. Η απόφαση, πρόσθεσε, είναι μία από τις απαντήσεις στις κινήσεις της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για κατάθεση Πέμπτης Διακρατικής Προσφυγής στο ΕΔΑΔ κατά των τουρκικών σχεδιασμών για το Βαρώσι, ο κ. Πελεκάνος δήλωσε πως για το συγκεκριμένο μέτρο είχε ενημερωθεί κατά την τελευταία του συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο.

 

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα

Όπως αναμενόταν η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης έφερε και αντιδράσεις και σε όλο το πολιτικό φάσμα στα κατεχόμενα. Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι απορρίπτει και καταδικάζει την απόφαση, την οποία θεωρεί αναχρονιστική, ρατσιστική, λάθος από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χωρίς νομική βάση, όπως είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε εδώ και χρόνια δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτό το διαβατήριο και αυτή η απόφαση δεν τον επηρεάζει, σημείωσε ωστόσο ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο των Τ/κ και τις ιδιάζουσες συνθήκες μέσα από τις οποίες διακινούνται και ταξιδεύουν.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Φικρί Ατάογλου έκανε λόγο για νοοτροπία που οδηγεί φανατικές αποφάσεις και κάλεσε την ε/κ ηγεσία να σκεφτεί ανθρωπιστικά και ειρηνικά.

Η απόφαση για τα διαβατήρια είναι μια ανοησία από νομικής πλευράς, ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι η απόφαση της ε/κ ηγεσίας δείχνει μια αδυναμία.