Ποσοστό 75,1% του ενήλικου πληθυσμού ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα στην Κύπρο μέχρι χθες ενώ ποσοστό 79,4% εμβολιάστηκε με την 1η δόση.

Το 38,5% των ατόμων 16 και 17 ετών έλαβαν τουλάχιστον την 1η δόση και το 30,4% ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό.

Στην ηλικιακή ομάδα των 12-15 ετών εμβολιάστηκε τουλάχιστον με την 1η δόση το 22,3% και 9,2% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα.

Σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη ανά Επαρχία, η Πάφος έχει ξεπεράσει το 90% του πληθυσμού της που έλαβε τουλάχιστον την 1η δόση και έχει φτάσει στο 90,4%.

Ακολουθούν οι Επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας με 88,8% και 78% αντίστοιχα και η Επαρχία Λεμεσού με 77,8%.

Στην Επαρχία Λάρνακας, η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον με την 1η δόση βρίσκεται στο 73,8%.

Την ίδια ώρα ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης μιλώντας στο ΚΥΠΕ επεσήμανε ότι η εμβολιαστική μας κάλυψη δεν έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό.

Όπως ανέφερε οι τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων που έχουμε θα συνεχίσουν και θα διατηρηθούν γιατί ο ιός κυκλοφορεί σε υψηλούς αριθμούς ακόμα, επισημαίνοντας ότι το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει περαιτέρω κρούσματα στην κοινότητα εάν δεν τηρηθούν σωστά τα Πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας.

Θα αναμένουμε όπως είπε μια αύξηση αλλά δεν πιστεύει ότι η αύξηση να είναι πολύ μεγάλη, νοουμένου ότι θα τηρηθούν τα Πρωτόκολλα και το safepass.

 Σημείωσε ότι είναι αρκετά μικρό το ποσοστό των παιδιών που έχουν εμβολιαστεί για να ελέγξει την κατάσταση.

Αυτό που συμβουλεύουμε όλους, εμβολιασμένους και μη, είπε ο κύριος Βωνιάτης, είναι να τηρούν τα μέτρα προσωπικής προστασίας.

Ο κύριος Βωνιάτης ανέφερε ότι έχουμε τις νέες μεταλλάξεις, οι οποίες είναι μεν απειλή αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να μας ανησυχούν γιατί παρακολουθείται η κατάσταση.

 Σε σχέση με την μετάλλαξη “Mu”, είπε πως εφόσον έχουμε επικοινωνία με τον έξω κόσμο είναι πιθανόν να έρθει και σε εμάς.