Συνεχίζεται η πλήρης επικράτηση της παραλλαγής Delta του ιού SARS-CoV-2, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα αλληλούχισης νέων στελεχών, που διενεργήθηκαν από εξειδικευμένο εργαστήριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ιδιωτικό εργαστήριο στην Κύπρο, με το οποίο το Υπουργείο Υγείας διατηρεί σύμβαση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας συγκεκριμένα, η αλληλούχιση ήταν επιτυχής σε συνολικά 215 δείγματα, με ημερομηνίες δειγματοληψίας από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021.

Πρόκειται για δείγματα θετικά στον ιό ατόμων από όλες τις Επαρχίες.

Σημειώνεται ότι σε όλα τα 215 δείγματα ανιχνεύθηκε η μετάλλαξη Delta (Β.1.617.2), ενώ τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν την παραλλαγή Delta plus (ΑΥ.4.2) σε δύο εξ αυτών.

Το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει πως θα ακολουθήσει ενδελεχής γενετική ανάλυση από το Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εξάλλου, για την περίοδο Οκτωβρίου αναλύθηκαν μέχρι στιγμής 193 δείγματα τα οποία ταυτοποιήθηκαν ως παραλλαγή Delta. Δύο από αυτά (ποσοστό 1%) ταυτοποιήθηκαν ως υπό-μετάλλαξη Delta plus.

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την ανίχνευση νέων στελεχών του ιού, έτσι ώστε έγκαιρα να λάβει αποφάσεις για επικαιροποίηση των μέτρων εκεί και όπου χρειάζεται, με στόχο να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα και η επιδείνωση των επιδημιολογικών και νοσοκομειακών δεικτών.