Μια απαραίτητη για το σύστημα υγείας υπηρεσία παίρνει σάρκα και οστά. Πιάνουν δουλειά από το ερχόμενο Σάββατο τα εφημερεύοντα ιατρεία. Όπως αναφέρθηκε από τον Υπουργό Υγείας σε πρωινή δημοσιογραφική διάσκεψή τύπου, οι νέες υπηρεσίες υγείας θα παρέχονται σε ενήλικες και παιδιά που θα είναι δικαιούχοι του ΓΕΣΥ.

Οι υπηρεσίες θα παρέχονται από προσωπικούς ιατρούς σε περιβάλλον πρωτοβάθμιου ιατρείου και θα αφορούν έκτακτα προβλήματα υγείας που προκύπτουν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Τονίστηκε σήμερα ότι τα εφημερεύοντα ιατρεία, δεν είναι πρώτες βοήθειες και δεν αφορούν όλα τα περιστατικά. Πιο συγκεκριμένα οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθύνονται στις υπηρεσίες εφημερίας όταν παρουσιάζουν:

• Οξεία έναρξη ανησυχητικών συμπτωμάτων
• Απότομο πόνο
• Επιδείνωση συμπτωμάτων σοβαρής χρόνιας ασθένειας
• Υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Οι δικαιούχοι δεν πρέπει να απευθύνονται στα εφημερεύοντα για προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, για έκδοση συνταγών ή παραπεμπτικών ή επειδή αμέλησαν να επισκεφθούν τον προσωπικό τους ιατρό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργούν κάθε Σάββατο από τις εννέα το πρωί μέχρι τις πέντε το απόγευμα και κάθε την Κυριακή και τις αργίες από τις 3 μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Προς το παρόν θα λειτουργήσει ένα εφημερεύων ιατρείο σε κάθε επαρχία, το οποίο οι δικαιούχοι θα μπορούν να επισκέπτονται μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και αφού αξιολογηθεί μέσω τηλεφώνου η κατάσταση της υγείας τους από τους ιατρούς.

Για ενήλικες:

• Στην Λεμεσό θα εφημερεύει το Κέντρο υγείας Λινόπετρας
• Στη Λευκωσία το Κέντρο υγείας Λατσιών
• Στην Πάφο το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου
• Στην Λάρνακα το κέντρο υγείας του Παλαιού νοσοκομείου της πόλης.
• Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου το Γενικό νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά τα εφημερεύοντα των παιδιάτρων, θα λειτουργήσουν στα Γενικά Νοσοκομεία των πόλεων με εξαίρεση τη Λευκωσία όπου θα εφημερεύει το Κέντρο Υγείας Λατσιών.

Τα τηλέφωνα των εφημερευόντων ιατρείων θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Έχει καταρτιστεί πρόγραμμα με τους ιατρούς που θα στελεχώσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία. Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι σε πρώτο στάδιο θα συμμετέχουν στα εφημερεύοντα μόνο οι κυβερνητικοί ιατροί και στην πορεία θα καταβληθεί προσπάθεια να συμμετέχουν στο σύστημα και οι προσωπικοί ιατροί του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Δεν έχει ωστόσο καθοριστεί ημερομηνία.