Ασφαλές και αποτελεσματικό για τα παιδιά ηλικίας 5 εώς 11 ετών είναι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού καθώς, όπως προκύπτει από τις κλινικές δοκιμές, δημιουργεί ισχυρή ανοσολογική απάντηση, ανακοίνωσαν σήμερα οι δυο εταιρείες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, οι εταιρείες εξέτασαν ένα σχήμα δύο δόσεων των 10 μικρογραμμαρίων – περίπου το ένα τρίτο της δοσολογίας που χρησιμοποιήθηκε για εφήβους και ενήλικες-χορηγούμενο με διαφορά τριών εβδομάδων. «Τα πλάνα ήταν καλά ανεκτά και παρήγαγαν ανοσολογική απόκριση και παρενέργειες συγκρίσιμες με εκείνες που παρατηρήθηκαν σε μελέτη ατόμων ηλικίας 16 έως 25 ετών», ανέφεραν.

Σημειώνει δε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες για εφήβους και ενήλικες περιλαμβάνουν κόπωση, πονοκέφαλο, μυϊκό άλγος, ρίγη, πυρετό και ναυτία, σύμφωνα με το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τα δεδομένα, τα οποία περιελάμβαναν περισσότερα από 2.200 παιδιά, θα υποβληθούν στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και σε «άλλες ρυθμιστικές αρχές υγείας το συντομότερο δυνατό, ανέφεραν οι εταιρείες».

«Είμαστε πρόθυμοι να επεκτείνουμε την προστασία που παρέχει το εμβόλιο στον νεότερο πληθυσμό, υπό την επιφύλαξη κανονιστικής άδειας, ειδικά καθώς παρακολουθούμε την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα και την ουσιαστική απειλή που αποτελεί για τα παιδιά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. 

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech έχει εγκριθεί από τον FDA για άτομα ηλικίας μέχρι 12 ετών, ενώ τα εμβόλια Moderna και Johnson & Johnson έχουν λάβει έγκριση μόνο για ενήλικες.

Πηγή: CNBC