Η βιοποικιλότητα ή βιολογική ποικιλότητα, είναι η ποικιλότητα της ζωής και των λειτουργιών της. Ο όρος «βιοποικιλότητα» περιλαμβάνει την ποικιλότητα των ζωντανών οργανισμών, τις γενετικές διαφορές μεταξύ τους και την ποικιλότητα των οικοσυστημάτων που συμμετέχουν.

Γιατί όμως η βιοποικιλότητα είναι σημαντική; Γιατί προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα είδη της άγριας ζωής;

Κατ’ αρχάς, η βιοποικιλότητα είναι σημαντική για τη διατήρηση οικολογικών και περιβαλλοντικών ισορροπιών. Αν χαθεί ένα ή περισσότερα είδη, αυτό είναι δυνατό να επηρεάσει και άλλα είδη και να διαταράξει ολόκληρο το οικοσύστημα.

Επίσης, τα άγρια είδη έχουν μεγάλη σημασία για την οικονομία και την ιατρική: Τα άγρια φυτά και τα φυτά που καλλιεργούνται, μας τροφοδοτούν με λάδι, βαφές, φυτικές ίνες, χαρτί, ξυλεία και άλλα χρήσιμα προϊόντα. Τουλάχιστον το 40% των φαρμάκων οφείλει την ύπαρξή του στους γενετικούς φυσικούς πόρους των άγριων φυτών. Κάθε είδος έχει τη δική του επιστημονική αξία, διότι το κάθε ένα μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν την πορεία της ζωής, πώς λειτουργεί και πώς θα συνεχίσει να επιβιώνει σε αυτό τον πλανήτη.

Επιπρόσθετα, η βιοποικιλότητα έχει αισθητική και ψυχαγωγική αξία: Τα άγρια είδη είναι φυσική πηγή ομορφιάς, αναψυχής και απόλαυσης για τον περισσότερο κόσμο.

Είναι σημαντικό στις μέρες μας να γίνει συνείδηση στον άνθρωπο ότι το κάθε είδος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να υπάρχει και να αγωνίζεται για την ύπαρξή του.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού