Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, οδηγεί όλο και περισσότερα νοικοκυριά σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, μία εκ των οποίων είναι και το τζάκι. Λίγοι όμως γνωρίζουν τις επιβλαβείς συνέπειες που έχει το άναμμα των τζακιών στο περιβάλλον. Η καύση των ξύλων έχει ως απόρροια την απελευθέρωση ρυπογόνων αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και στη δημιουργία νέφους αιθαλομίχλης (1,2).

Έχει υπολογιστεί ότι ένα τζάκι σε μία μέρα μπορεί να απελευθερώσει ρυπογόνα αερομεταφερόμενα σωματίδια, τα οποία ισοδυναμούν με αυτά χιλίων καινούργιων αυτοκινήτων, κατατάσσοντας το τζάκι σε έναν από τους έξι κυριότερους παράγοντες ατμοσφαιρικών ρύπων (3,4). Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες, απελευθερώνουν σχεδόν 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης σε σχέση με έναν σύγχρονο καυστήρα.

Συνεπώς, η ρύπανση που εκλύει ένας σύγχρονος καυστήρας που θερμαίνει ολόκληρη πολυκατοικία, είναι ίδια με εκείνη που προκαλεί ένα μόνο παραδοσιακό τζάκι που θερμαίνει ένα μόνο δωμάτιο (1,4). Ως εκ τούτου, τα παραδοσιακά τζάκια συμβάλλουν στη μεγέθυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Παράλληλα, χιλιάδες δέντρα κόβονται κάθε χρόνο, τις περισσότερες φορές με παράνομη υλοτόμηση, για την παροχή καύσιμου υλικού στο τζάκι (4).

Επιλέγοντας εναλλακτικές και πιο οικολογικές μορφές θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες, θα συμβάλουμε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρήματα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη γεωθερμία αλλά και οικολογικά καύσιμα που έχουν ψηλότερη θερμαντική απόδοση, αλλά και μηδενική ρύπανση στο περιβάλλον (4).

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού