Ο τρυπομάζης ή, όπως αλλιώς αποκαλείται στην κυπριακή διάλεκτο, Τρυποράσιης, έχει το επιστημονικό όνομα Sylvia melanothorax και είναι το εθνικό πουλί της Κύπρου.

Είναι ένα από τα δύο ενδημικά πουλιά που φιλοξενεί το νησί μας. Το δεύτερο ενδημικό πουλί της Κύπρου είναι η Σκαλιφούρτα, που έχει το επιστημονικό όνομα Oenanthe cypriaca.

Ο τρυπομάζης είναι ένα στρουθιόμορφο γκριζόμαυρο μικρό πουλί. Το κεφάλι στο αρσενικό είναι μαύρο βαθύ. Επίσης, το αρσενικό έχει άσπρο “μουστάκι” και κόκκινο δακτύλιο γύρω από τα μάτια. Στο θηλυκό οι δακτύλιοι αυτοί είναι ξεθωριασμένοι.

Ο τρυπομάζης συχνάζει τόσο σε πεδινές όσο και σε ημιορεινές περιοχές με χαμηλή και πυκνή βλάστηση. Οι φωλιές τους βρίσκονται συνήθως μέσα σε διάφορους χαμηλούς θάμνους, κυρίως ακανθωτούς, όπως το μαζίν και ο ασπάλαθος. Κατά την περίοδο του ζευγαρώματος, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο, το αρσενικό έχει τη συνήθεια να καλεί το θηλυκό με διάφορες επιδείξεις, πετώντας στον αέρα με ανασηκωμένη την ουρά του.

Μερικά πουλιά εγκαταλείπουν το νησί μας και μεταναστεύουν στη Μέση Ανατολή και τη Βορειοανατολική Αφρική για να ξεχειμωνιάσουν και στις αρχές της Άνοιξης επιστρέφουν και πάλι στην Κύπρο για να γεννήσουν.

Τρέφεται κυρίως με έντομα, σκουλήκια και αράχνες. Αν και είναι προστατευόμενο είδος ο Τρυπομάζης, μεγάλοι αριθμοί του θανατώνονται κάθε χρόνο, κυρίως λόγω της παράνομης παγίδευσης πουλιών με ξόβεργα και δίχτυα.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού