Η τραχεία πεύκη, ή αλλιώς το αγριόπευκο, έχει το επιστημονικό όνομα Pinus brutia. Ανήκει στην οικογένεια των πευκοειδών.

Είναι το κυριότερο κωνοφόρο δέντρο του νησιού, προσφέροντας δασοκάλυψη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών που φτάνει από 1.200m και σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και τα 1.400m. Η τραχεία πεύκη είναι ιθαγενές δέντρο της Κύπρου που συναντάται κυρίως στην οροσειρά του Τροόδους και του Πενταδακτύλου. Είναι ένα από τα ιθαγενή είδη πεύκου που μπορεί κανείς να συναντήσει στην Κύπρο. Το δεύτερο είναι η μαύρη πεύκη ή μαντόπευκος, με το επιστημονικό όνομα Pinus nigra ssp. pallasiana, που σχηματίζει επίσης φυσικά πευκοδάση, όμως σε υψόμετρο 1200 με 1951 m.

H τραχεία πεύκη είναι αειθαλές δέντρο που φέρει χαρακτηριστικά μια φαρδιά κορυφή από αραιά, ακανόνιστα κλαδιά που υψώνονται σε ίσιο κορμό, από 25m μέχρι και 40m. Τα φύλλα της τραχείας πεύκης μοιάζουν σαν βελόνες, γι’ αυτό και έχουν τη χαρακτηριστική ονομασία πευκοβελόνες. Ο φλοιός της έχει βαθιές αυλακώσεις και το χρώμα του είναι καστανοκόκκινο. Τα κουκουνάρια έχουν χρώμα πρασινωπό, που στη συνέχεια φέρουν χρώμα κόκκινο-καφέ και συνήθως δεν έχουν ποδίσκο, ή ο ποδίσκος τους είναι πολύ κοντός, μέχρι 1cm.

Έχει περίοδο άνθησης από Μάρτιο μέχρι Απρίλιο και η περίοδος ωρίμανσης των κώνων αρχίζει από τον τρίτο χρόνο της άνθησης σε περίοδο περίπου δύο μηνών, από Μάιο μέχρι τον Ιούνιο.

Είναι μακρόβιο δέντρο που μπορεί να ζήσει μέχρι και 500 χρόνια. Ο κυριότερος δασικός επιβλαβής οργανισμός που προσβάλλει την τραχεία πεύκη είναι η Πιτυοκάμπη ή Πευκοκάμπια.

H τραχεία πεύκη έχει εκπληκτική προσαρμογή σε ξηρές περιοχές και μπορεί να επιβιώσει σε διάφορα είδη πετρωμάτων και παράλληλα είναι ανθεκτική στο ψύχος.


Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού