Η κυπριακή φύση πολλές φορές μας εκπλήσσει ευχάριστα, καθώς η ανακάλυψη νέων ειδών αποτελεί σημαντικό γεγονός για την επιστημονική κοινότητα. Ως τέτοιο χαρακτηρίζεται η ανακάλυψη του Κυπριακού Ποντικιού με επιστημονική ονομασία Mus cypriacus το οποίο ανακαλύφθηκε και περιγράφηκε από ερευνητική ομάδα με επικεφαλή τον Dr. Thomas Gucchi. Ενώ η ανακάλυψη του ποντικιού έγινε το 2004, η πλήρης περιγραφή και αποδοχή του ως νέο είδος έγινε το 2006 με παγκόσμια απήχηση, αφού στην περιοχή της Ευρώπης δεν είχε περιγραφεί κανένα νέο είδος θηλαστικού για περισσότερο από έναν αιώνα.

Το Κυπριακό Ποντίκι έχει γκρίζο-καφέ τρίχωμα στην πλάτη το οποίο γίνεται άσπρο στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ οι πατούσες και τα χέρια έχουν ένα απαλό ροζ χρώμα. Αν και το συνολικό μέγεθος του είδους δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους αντιπροσώπους της οικογένειας, εντούτοις εμφανίζει μεγαλύτερο κρανίο και δόντια. Τα μάτια είναι πιο μεγάλα και εξογκωμένα.

Πίσω από τα εμφανώς μεγαλύτερα αυτιά, παρατηρείται λευκό τρίχωμα, ενώ η ουρά είναι αρκετά μεγάλη σε σχέση με το σώμα και το κεφάλι. Σύμφωνα με τις έρευνες, το είδος εντοπίζεται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της οροσειράς του Τροόδους υψομέτρου 300-900 μ., κυρίως σε εγκαταλελειμμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις με μωσαϊκή βλάστηση αποτελούμενη από γρασίδι, μικρούς θάμνους, δέντρα και αμπέλια.

Στις ίδιες μελέτες έχει γίνει προσπάθεια να διασαφηνιστεί η σχέση του είδους με τους υπόλοιπους αντιπροσώπους της οικογένειας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγαλύτερη συγγένεια με το Μακεδονικό Ποντίκι. Όπως εικάζεται, ο κοινός πρόγονος των δυο αυτών ειδών κατέφθασε στην Κύπρο κατά το Μέσο Πλειστόκαινο, δηλαδή πολύ πριν την άφιξη του άνθρωπου στο νησί και δικαίως χαρακτηρίζεται από ερευνητές ως «ζωντανό απολίθωμα».

Χαρακτηριστικά, η ανακάλυψη του είδους αυτού αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός, καθώς το Κυπριακό Ποντίκι είναι ένα από τα 3 ενδημικά είδη της Μεσογείου τα οποία επιβίωσαν από την άφιξη του ανθρώπου και του ανταγωνισμού με άλλα είδη ευρύτερης εξάπλωσης. Το συνολικό μέγεθος του πληθυσμού καθώς και η κατάστασή του δεν είναι μέχρι σήμερα γνωστά και δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν κάποιες απειλές κατά του είδους. Ωστόσο, το Κυπριακό Ποντίκι θεωρείται απειλούμενο είδος λόγω της εκτεταμένης χρήσης γενικών τρωκτικοκτόνων στις γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού