Τα πλυντήρια ρούχων εξελίσσονται σε κύρια πηγή ρύπανσης των θαλασσών εξαιτίας των μικροπλαστικών – πολυεστερικών και ακρυλικών υλικών μεγέθους μικρότερου από το κεφάλι καρφίτσας που εκβάλλονται κατά τις πλύσεις. Αυτά τα υλικά καταλήγουν μέσω των πλυντηρίων στις θάλασσες.
Ουσιαστικά τα ακρυλικά, πολυεστερικά και υπόλοιπα συνθετικά ρούχα, που πλένονται στο πλυντήριο, απελευθερώνουν μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια. Τα παράγωγα αυτά του πετρελαίου φθάνουν τελικά στη θάλασσα, καταλήγοντας στα ψάρια και τελικά στους ανθρώπους, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Η έρευνα που έγινε από τον δρα Μαρκ Μπράουν του Τμήματος Βιολογίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Δουβλίνου (UCD) σε 18 ακτές σε όλο τον κόσμο, έδειξε πως τουλάχιστον 1.900 ίνες «φεύγουν» από ένα και μόνο ρούχο κατά τη διάρκεια της πλύσης.
Η ρύπανση από τα μικροπλαστικά αναμένεται να αυξηθεί λόγω της αλματώδους αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της ολοένα και πιο συχνής χρήσης των συνθετικών υφασμάτων.
Στο χέρι μας είναι να ασκήσουμε πίεση στα αρμόδια σώματα ώστε να βρεθούν λύσεις στο τεράστιο αυτό πρόβλημα. Η λύση μπορεί να προέρχεται από τις βιομηχανίες κατασκευής πλυντηρίων ή από τους κατασκευαστές υφασμάτων.
Όλοι οι οργανισμοί στον πλανήτη μας αποτελούν μια τεράστια αλυσίδα. Κάθε αρνητική επίπτωση στα οικοσυστήματα της γης επηρεάζει άμεσα και μας. Μπορούμε να μειώσουμε αυτόν το κίνδυνο;
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού
πηγή φωτογραφίας: heritagedaily.com