Στους ωκεανούς του πλανήτη μας επιπλέουν πάνω από πέντε τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού, σημαντικό μέρος των οποίων είναι τα «μικροπλαστικά». Τα μικροπλαστικά είναι θραύσματα πλαστικού ή ίνες από πλαστικό, των οποίων το μέγεθος είναι μικρότερο από 5 χιλιοστά.

Κύρια πηγή των μικροπλαστικών αποτελούν τα πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν στη θάλασσα μέσω των αγωγών αστικών λυμάτων, τα οποία διασπώνται μέσω των χημικών και φυσικών διεργασιών σε μικρότερα κομμάτια.

Ακόμα μία πηγή είναι τα μικροσφαιρίδια, μικροσκοπικά σωματίδια σκληρού πλαστικού που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως κρέμες προσώπου και οδοντόκρεμες και είναι μικρότερα του ενός χιλιοστού. Τα μικροσφαιρίδια αυτά διέρχονται κατευθείαν από τα δίκτυα αποχέτευσης, καθώς είναι πολύ μικρά για να συγκρατηθούν από τις μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, και καταλήγουν στους ωκεανούς όπου παραμένουν εκεί για δεκαετίες.

Πολλά τέτοια μικροπλαστικά, που από κάποιους ονομάζονται δάκρυα της μέδουσας, έχουν βρεθεί σε όλους τους θαλάσσιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών εμπορικών ειδών. Η κατανάλωσή τους από τους θαλάσσιους οργανισμούς έχει ως αποτέλεσμα να τους οδηγεί σε θάνατο, να επιβραδύνει την κίνησή τους και να αμβλύνει τις αισθήσεις τους με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτοι στους φυσικούς θηρευτές τους.

Είναι επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τη ρύπανση αυτή στις πηγές της και να απαιτήσουμε από τους παραγωγούς να σταματήσουν τη χρήση τους.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού