Τα φλαμίνγκο είναι πολύ εντυπωσιακά πουλιά. Η ψηλή και λεπτοκαμωμένη κορμοστασιά τους, με τον μακρύ λαιμό σε σχήμα σίγμα και τα πανύψηλα ροδόχρωμα πόδια τους, κάνει την αναγνώριση τους πολύ εύκολη. Τα φλαμίνγκο είναι πολύ κοινωνικά πουλιά που ζουν σε σμήνη που μπορούν να ανέρχονται σε χιλιάδες. Αυτά τα μεγάλα σμήνη εξυπηρετούν στην άμυνα και αποφυγή της θήρευσης, στη μεγιστοποίηση της πρόσληψης τροφής και στην αξιοποίηση των ανεπαρκών και λιγοστών θέσεων στις οποίες μπορούν να φωλιάσουν. Τα φλαμίγκο τρέφονται με μικροσκοπικές γαρίδες και πράσινα φύκη.

Συγκεκριμένα, στον τόπο μας τρέφονται με ένας είδος μικροσκοπικής γαρίδας, την Αρτέμια στην αλυκή της Λάρνακας και την Βραγχινέλλα στην Αλυκή του Ακρωτηρίου. Το σχήμα του ράμφους τους αποτελεί μια ειδική προσαρμογή που τα βοηθά στο να φιλτράρουν και να διαχωρίσουν τη λάσπη από τις γαρίδες και τα φύκη με τα οποία τρέφονται. Το ροζ ή κοκκινωπό χρώμα των φλαμίνγκο προέρχεται από τις καρετινοειδείς πρωτεΐνες τις οποίες λαμβάνουν μέσω της τροφής τους. Στο τόπο μας, τα φλαμίνγκο αποτελούν έναν σύνηθες μετανάστη και επισκέπτη στις δύο αλυκές της Λάρνακας και Ακρωτηρίου κατά τη χειμερινή περίοδο.

Παραμένουν στην Κύπρο συνήθως από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο. Οι ετήσιοι αριθμοί τους καθώς και οι ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης τους ποικίλλουν σημαντικά, εν μέρει ως αποτέλεσμα της στάθμης του νερού στις αλυκές. Ο αριθμός τους ορισμένες χρονιές φτάνει μέχρι και τα 20,000 πουλιά.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης
Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού