Η Σατουρέια θύμβρα είναι ένας όρθιος, πολύκλαδος, αρωματικός θάμνος, ύψους μέχρι 1 μ. Χώρες εξάπλωσής του είναι η Σαρδηνία, η Ελλάδα και οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, από την Τουρκία μέχρι το Ισραήλ.

Εντοπίζεται σε διάφορους τύπους οικοτόπων, όπως μεσογειακούς θαμνώνες, δάση ελιάς και χαρουπιάς και δάση τραχείας πεύκης. Στην Κύπρο εντοπίστηκε σε 4 θέσεις στη βόρεια πλευρά του Πενταδακτύλου, μεταξύ Ακανθούς και Φλαμουδιού, και σε μια θέση στον Παχύαμμο Τιλλυρίας.

Ανθίζει από Απρίλιο μέχρι Ιούλιο. Η καρποφορία είναι Μάιο με Αύγουστο και η επικονίαση γίνεται με τις μέλισσες. Οι νεαροί βλαστοί της Σατουρέιας χρησιμοποιούνται ως άρτυμα σε διάφορα εδέσματα όπως κρέατα, ψαρικά, ομελέτες, σούπες και σάλτσες. Το αιθέριο έλαιο αξιοποιείται στην αρωματοποιία, για τον αρωματισμό ηδύποτων και του ψωμιού.

Ο Πλίνιος αποδίδει και συνδέει το όνομα Satureja με τους Σάτυρους συντρόφους του Διόνυσου, θεού του κρασιού. Κατά τον Διοσκουρίδη, χρησιμοποιείτο για την παρασκευή του θυμβρίτου οίνου.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο σε φάρμακα για τις μολυσματικές ασθένειες και για τους μύκητες, αλλά και ως τονωτικό για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η Satureja θεωρείται και ως τονωτικό για το αναπαραγωγικό σύστημα.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού