Στην Κύπρο θα συναντήσουμε σαλιγκάρια σε όλα τα είδη ενδιαιτημάτων, από τα παράκτια οικοσυστήματα μέχρι και την κορυφή του Τροόδους.
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Άγριας Ζωής Κύπρου, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης- Πανεπιστήμιο Κρήτης, δημοσίευσαν το 2012 τον Άτλαντα των σαλιγκαριών της Κύπρου. Στην έρευνα αυτή καταγράφηκαν συνολικά 86 είδη σαλιγκαριών, εκ των οποίων το 1/4 των ειδών είναι ενδημικά της Κύπρου και 25 είδη τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως σπάνια για την Κύπρο.
Η πλειονότητα των χερσαίων σαλιγκαριών είναι ερμαφρόδιτα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε σαλιγκάρι διαθέτει τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά όργανα αναπαραγωγής. Για να γονιμοποιηθεί, πρέπει να ζευγαρώσει με άλλο σαλιγκάρι και να φέρουν σε επαφή τα αντίθετα γεννητικά τους όργανα. Τα χερσαία σαλιγκάρια ανήκουν στην ομοταξία των Γαστερόποδων, του φύλου Μαλάκια. Τα είδη ταξινομούνται κυρίως με βάση το κέλυφος και το αναπαραγωγικό τους σύστημα.
Το μεγαλύτερο χερσαίο σαλιγκάρι της Κύπρου φτάνει τα 4 εκατοστά σε πλάτος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν είδη που ξεπερνούν και τα 10 χρόνια ζωής.
Οι πιο πλούσιες περιοχές του νησιού σε χερσαία σαλιγκάρια είναι η χερσόνησος του Ακάμα, οι περιοχές Natura 2000 «Βουνί Παναγιάς» και «Περιοχή Μιτσερού» και η ευρύτερη περιοχή της Αλυκής Λάρνακας.
Η πληθώρα των Οικοσυστημάτων, το ανάγλυφο, το κλίμα, η ανθρώπινη δραστηριότητα και η γεωλογική εξέλιξη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παρουσία και την ποικιλότητα που εμφανίζουν τα χερσαία σαλιγκάρια της Κύπρου.
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού