Η Σαΐτα είναι ένα από τα οκτώ διαφορετικά είδη φιδιών που συναντούμε στην Κύπρο και ένα από τα τρία (Σαΐτα, Ξυλόδροπης και Φίνα) που έχουν δηλητήριο. Το δηλητήριο, όμως, της Σαΐτας, όπως και του Ξυλόδροπη, είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Η Σαΐτα, που έχει το επιστημονικό όνομα Malpolon insignitus, είναι ένα ρωμαλέο φίδι με μήκος που μπορεί να ξεπεράσει τα 2,5 μέτρα. Τα ανήλικα άτομα φέρουν σκουρόχρωμες κηλίδες που εναλλάσσονται με κιτρινωπά ή καστανά στίγματα, ενώ τα ενήλικα άτομα χαρακτηρίζονται από το ενιαίο σκούρο γκρι, λαδοπράσινο ή σταχτί χρώμα στη ράχη τους και ένα απαλό γκρι, κιτρινωπό ή καστανό χρώμα στην κοιλιά τους. Τα μεγάλα μάτια της Σαΐτας είναι χαρακτηριστικά της καλής της όρασης, η οποία είναι και η κύρια αίσθηση του είδους.

Συναντάται σε περιοχές με θαμνώδη βλάστηση αλλά και σε καλλιεργημένες περιοχές, καθώς και στα όρια δασών. Ο χρόνος ζωής μιας Σαΐτας υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 15 χρόνια. Τα ενήλικα άτομα τρέφονται κυρίως με σαύρες, μικρά θηλαστικά και πουλιά, ενώ τα ανήλικα κυρίως με σαύρες και μεγάλα έντομα.

Στην ανθρώπινη παρουσία, όπως σχεδόν όλα τα φίδια, η Σαΐτα τρέπεται σε φυγή. Αν δαγκώσει άνθρωπο, μπορεί να προκληθεί τοπικό πρήξιμο και πονοκέφαλος ή πυρετός, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι απειλητικό για τη ζωή του ανθρώπου. Αξίζει να αναφερθεί, ότι το συγκεκριμένο είδος αναφέρεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης και είναι προστατευόμενο είδος.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού