Σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις γύρω από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και την κατασκευή πυρηνικών σταθμών. Μπορεί η πυρηνική ενέργεια να αποτελέσει λύση στα ενεργειακά προβλήματα μιας χώρας και σε ποιο βαθμό;

Με τον όρο πυρηνική ενέργεια αναφερόμαστε στην ενέργεια που υπάρχει μέσα στον πυρήνα του ατόμου και είναι δυνατό να απελευθερωθεί με το «σπάσιμο» του πυρήνα σε μικρότερους ή με την συνένωση ελαφρών πυρήνων σε βαρύτερους για να επιτευχθεί η ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας. Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα κατά τα τελευταία χρόνια σε μία προσπάθεια εύρεσης λύσης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050. Έτσι, διάφορες χώρες της Ευρώπης έχουν αρχίσει να μελετούν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως βασικό καύσιμο παραγωγής ηλεκτρισμού φιλικού προς το περιβάλλον.

Οι υποστηρικτές της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας συμφωνούν ότι αποτελεί μία πράσινη, φθηνή, ασφαλή και καθαρή λύση στην ενεργειακή κρίση που δεν επιβαρύνει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Αντίθετα, αυτοί που δεν υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια πιστεύουν ότι η παραγωγή και η χρήση της ελλοχεύει ποικίλους και σημαντικούς κινδύνους για την ανθρωπότητα, όπως οι μακροχρόνιες εκπομπές της ραδιενέργειας, τα πυρηνικά απόβλητα, η ασφάλεια από την εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων αλλά και η απόσταση που τοποθετούνται από μία περιοχή.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες ενημερώσεις, η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού από την Τουρκία έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία σε ομάδες επιστημόνων σχετικά με τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκεται μόλις 25χλμ μακριά από το ρήγμα Ecemis, το οποίο είναι εξαιρετικά σεισμογενές. Έτσι, οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου πυρηνικού σταθμού απειλούν τις γειτονικές περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή. Επιπρόσθετα, μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση, η Μεσόγειος αναμένεται να χρησιμοποιείται συστηματικά ως μέσο μεταφοράς των πυρηνικών αποβλήτων.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού