Πολύ συχνά ξυπνάμε και βλέπουμε την περιοχή μας να πνίγεται από τη σκόνη. Σκόνη που πολλές φορές είναι τόσο πυκνή που περιορίζει ακόμα και τα επίπεδα ορατότητας. Πόσο αθώα όμως είναι αυτή η σκόνη για την υγεία μας;

Συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι τα αδρά σωματίδια, όπως η σκόνη από τη Σαχάρα, προκαλούν δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία, ώστε να απαιτούν την προσοχή μας και τον έλεγχό μας.

Έχει, πράγματι, διαπιστωθεί ότι σωματίδια ΡΜ2.5-10 (δηλαδή αιωρούμενα σωματίδια μεγέθους από 2.5 μm μέχρι 10 μm) και σωματίδια ΡΜ10 συνδέονται με αύξηση των φυσικών θανάτων και ειδικής θνητότητας από διάφορες χρόνιες παθήσεις (με ειδικότερη επιβάρυνση τις καρδιαγγειακές παθήσεις) και με τα επεισόδια ρύπανσης από τη σκόνη της Σαχάρας που παρατηρείται στις ευρωμεσογειακές χώρες. Κάποιοι ιατροί ομιλούν για δυσερμήνευτες αρρυθμιολογικές διαταραχές σε ασθενή χωρίς καρδιολογικό ιστορικό και επιβαρυντικούς παράγοντες.

Ο πονόλαιμος και συμπτώματα λοίμωξης ή ερεθισμού του αναπνευστικού συστήματος είναι οι πιο χαρακτηριστικές εκδηλώσεις. Επίσης, οι τοξικολογικές και οι βιολογικές επιδράσεις από τη σκόνη της ερήμου απαιτούν περαιτέρω την έρευνα, την προσοχή και τον έλεγχό μας.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού