Σκοτείνιασμα των ουράνιων σωμάτων προφητεύθηκε από τους Προφήτες και επιβεβαιώθηκε στην Αποκάλυψη του Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου για το τέλος του κόσμου… Πλανητική Σκίαση; Ίσως…

Με τον όρο Πλανητική Σκίαση (Global dimming) περιγράφεται το φαινόμενο της σταδιακής μείωσης της συνολικής ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της Γης. Η μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας συμβαίνει γιατί σωματίδια καπνού, στάχτες, θειούχες ενώσεις και άλλες ουσίες έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σαν καθρέφτης στην ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλάται πάνω τους και επιστρέφει στο διάστημα.

Η ανάλυση του φαινομένου βασίστηκε σε καταγραφές του ρυθμού εξάτμισης του νερού, οι οποίες ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1950, καθώς και σε μελέτες σχετικά με την ανακλαστικότητα των πάγων και την επίδρασή της στο κλίμα. Βάσει παρατηρήσεων, έχει καταγραφεί μια παγκόσμια μείωση της ακτινοβολίας που εισέρχεται στη Γη, της τάξης του 4%, στις δεκαετίες 1960 έως 1990.

Αυτό το φαινόμενο που ονομάζεται πλανητική σκίαση, από μόνο του θα είχε σαν λογική συνέπεια τη δραματική μείωση της θερμοκρασίας πάνω στον πλανήτη μας. Ωστόσο, σε συνδυασμό με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την άλλη σοβαρή απειλή κάθε είδους ζωής στη γη, με το οποίο δρα ανταγωνιστικά, απλώς παρατείνει το αναπόφευκτο, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες.

Τα αποτελέσματα της πλανητικής σκίασης είναι εξίσου καταστροφικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Πλανητική Σκίαση επηρεάζει αρνητικά τον υδρολογικό κύκλο, μειώνοντας την εξάτμιση του νερού, προκαλώντας μειωμένες βροχοπτώσεις και ξηρασία σε πολλές περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων της πλανητικής σκίασης είναι οι ξηρασίες στο Σάχελ της Αφρικής, που οδήγησαν στον θάνατο ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού