Το αυτοκίνητο αποτελεί το πιο διαδεδομένο μέσο μεταφοράς με αριθμούς που ξεπερνούν τα 256 εκατομμύρια στον ευρωπαϊκό χώρο ενώ παράλληλα, περίπου το 30% των ταξιδιών με επιβατικά αυτοκίνητα αφορούν αποστάσεις μικρότερες των 3 χιλιομέτρων. Στην Κύπρο είναι εγγεγραμμένα στο Αρχείο του Τμήματος Οδικών Μεταφορών πάνω από 750,000 οχήματα με αποτέλεσμα το 80% των ρύπων των κλιματικών αλλαγών να παράγεται από τα αυτοκίνητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι μόλις 30%. Αλήθεια όμως, πόσο απαραίτητο είναι το αυτοκίνητο; Η ραγδαία αύξηση των επιβατικών αυτοκινήτων, προκαλεί οργανωμένα σύνολα και κοινότητες να καθιερώσουν τη «Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» για ευαισθητοποίηση και περιβαλλοντική αφύπνιση των κατοίκων των αστικών περιοχών για μείωση των καυσαερίων και της ηχορύπανσης.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 ενώ από το 2000 και μετά, η ευρωπαϊκή κοινότητα ορίζει τις 22 Σεπτεμβρίου ως την «Πανευρωπαϊκή Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» ενώ μετέπειτα καθορίστηκε  ως «Παγκόσμια Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο». Κατά την διάρκεια της μέρας αυτής, οι αρχές των 1500 πόλεων, μεταξύ αυτών και οι κυπριακές, που συμμετέχουν στον εορτασμό, κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ποδήλατα, αλλά και την πεζοπορία.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού