Η παγίδευση των διάφορων ειδών πουλιών και κυρίως των προστατευόμενων ειδών στην Κύπρο, είναι ένα καίριο θέμα που ολοένα αυξάνεται, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της πτηνοπανίδας του τόπου μας, κατά χιλιάδες πουλιά κάθε χρόνο.

Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι διάφορες μέθοδοι παγίδευσης των πουλιών απαγορεύονται από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλα αυτά, χιλιάδες ξόβεργα, δεκάδες δίχτυα, πολλές ηλεκτρονικές ηχομιμητικές συσκευές και εκατοντάδες μέτρα ηλεκτρικού καλωδίου, χρησιμοποιούνται στον τόπο μας ως μέσα παγίδευσης των πουλιών. Αυτά τα μη-επιλεκτικά μέσα παγίδευσης είναι παράνομα, γιατί ο παγιδευτής δεν είναι δυνατόν να επιλέξει το είδος του πτηνού που παγιδεύεται.

Όταν τοποθετεί κάποιος ένα ξόβεργο ή ένα δίκτυ, δεν γνωρίζει τι είδους πουλιά θα παγιδευτούν σε αυτό. Οπότε, ταυτόχρονα παγιδεύονται δεκάδες άλλα διαφορετικά είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι προστατευόμενα, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της πτηνοπανίδας κατά το ⅓.

Τα παγιδευμένα πουλιά βιώνουν μια σοκαριστική εμπειρία, προσπαθώντας να ξεμπλεχτούν και να ελευθερωθούν, η οποία τελικά τα εξαντλεί εντελώς και ακολούθως τα οδηγεί σε βάναυσο θάνατο.

Είναι σημαντικό να σταματήσουμε αυτή τη συνήθεια της παγίδευσης πτηνοπανίδας, η οποία είναι και παράνομη και διασύρει τον τόπο μας διεθνώς.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού