Τα μυρμήγκια, τα κοινωνικά και εργατικά αυτά έντομα, αποτελούν μια από τις πιο οργανωμένες ομάδες του ζωικού βασιλείου, η οποία αποτελείται από πέραν των 12.000 καταγεγραμμένων ειδών [3,4]. Το μυρμήγκια θα τα συναντήσει κανείς σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς έχουν αποικίσει σχεδόν κάθε ηπειρωτική περιοχή της Γης [2,4]. Αποτελούν συμπαθή έντομα αλλά, παρόλα αυτά, είναι ανεπιθύμητα για τον άνθρωπο, γι’ αυτό και συνεχώς ο άνθρωπος αναζητά τρόπους για να τα εξαφανίσει από τους χώρους που κατοικεί [4]. Για την καταπολέμησή τους δεν χρειάζεται πάντοτε να καταφεύγουμε σε χημικές λύσεις, καθώς υπάρχουν πολλά φυσικά προϊόντα, τα οποία έχουν άριστα αποτελέσματα.

Ο ψεκασμός των ρωγμών του σπιτιού με χυμό λεμονιού ή ξύδι αποπροσανατολίζει τα μυρμήγκια, ενώ ο ψεκασμός με αιθέρια έλαια κανέλας, γαρύφαλλου, δυόσμου και μέντας αποτρέπει την εμφάνισή τους, χαρίζοντας παράλληλα ωραίο άρωμα στο σπίτι. Το βραστό νερό μόνο του ή σε συνδυασμό με υγροσάπουνο μπορεί να τα εξολοθρεύσει ενώ η κιμωλία θα τα αποτρέψει να πλησιάσουν. Ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και ζάχαρη άχνη όταν καταναλωθεί από τα μυρμήγκια, θα επέλθει μια χημική αντίδραση στον οργανισμό τους η οποία θα τα εξοντώσει. Η ανάμειξη γλυκαντικών ουσιών, όπως για παράδειγμα ασπαρτάμης, με χυμό μήλο δημιουργεί μια αντίδραση με την νευροτοξίνη που έχουν τα μυρμήγκια. Για απλή απομάκρυνσή τους, συστήνεται και η τοποθέτηση κόκκων του καφέ ή το κατακάθι του στις ρωγμές του σπιτιού [1,5].

Τα μυρμήγκια, εντούτοις, δεν είναι καθόλου ανεπιθύμητα για την ίδια τη φύση, λόγω του πολύ σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν στην ανακύκλωση των φυσικών πόρων του περιβάλλοντος [4].

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού