Τα μυρμήγκια, τα κοινωνικά και εργατικά αυτά έντομα, αποτελούν μια από τις πιο οργανωμένες ομάδες του ζωικού βασιλείου, η οποία αποτελείται από πέραν των 12.000 καταγεγραμμένων ειδών.

Το μυρμήγκια θα τα συναντήσει κανείς σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς έχουν αποικίσει σχεδόν κάθε ηπειρωτική περιοχή της Γης. Αποτελούν συμπαθή έντομα αλλά, παρόλα αυτά, είναι ανεπιθύμητα για τον άνθρωπο, γι’ αυτό και συνεχώς ο άνθρωπος αναζητά τρόπους για να τα εξαφανίσει από τους χώρους που κατοικεί.

Για την καταπολέμησή τους δεν χρειάζεται πάντοτε να καταφεύγουμε σε χημικές λύσεις, καθώς υπάρχουν πολλά φυσικά προϊόντα, τα οποία έχουν άριστα αποτελέσματα.

Ο ψεκασμός των ρωγμών του σπιτιού με χυμό λεμονιού ή ξύδι αποπροσανατολίζει τα μυρμήγκια, ενώ ο ψεκασμός με αιθέρια έλαια κανέλας, γαρύφαλλου, δυόσμου και μέντας αποτρέπει την εμφάνισή τους, χαρίζοντας παράλληλα ωραίο άρωμα στο σπίτι.

Το βραστό νερό μόνο του ή σε συνδυασμό με υγροσάπουνο, μπορεί να τα εξολοθρεύσει ενώ η κιμωλία θα τα αποτρέψει να πλησιάσουν. Ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και ζάχαρη άχνη, όταν καταναλωθεί από τα μυρμήγκια, θα επέλθει μια χημική αντίδραση στον οργανισμό τους η οποία θα τα εξοντώσει. Η ανάμειξη γλυκαντικών ουσιών, όπως για παράδειγμα ασπαρτάμης, με χυμό μήλο δημιουργεί μια αντίδραση με την νευροτοξίνη που έχουν τα μυρμήγκια.

Για απλή απομάκρυνσή τους, συστήνεται και η τοποθέτηση κόκκων του καφέ ή το κατακάθι του στις ρωγμές του σπιτιού.

Τα μυρμήγκια, εντούτοις, δεν είναι καθόλου ανεπιθύμητα για την ίδια τη φύση, λόγω του πολύ σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν στην ανακύκλωση των φυσικών πόρων του περιβάλλοντος.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού