Τα οικολογικά σήματα μας βοηθούν να αναγνωρίζουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχουν λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον σε όλο τον κύκλο ζωής τους, από την εξόρυξη των πρώτων υλών μέχρι την παραγωγή, τη χρήση και τη διάθεση τους στην αγορά.

Για την απονομή οικολογικού σήματος ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία ώστε να αξιολογηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση, αλλά και τις μεθόδους παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος.

Τα τρία πιο δημοφιλή οικολογικά σήματα στην Ε.Ε. είναι το Ευρωπαϊκό λουλούδι, ο Μπλε Άγγελος και ο Κύκνος της Νορβηγίας. Επιλέγοντας προϊόντα με οικολογική σήμανση συμβάλλουμε στη μείωση της χρησιμοποίησης των τοξικών ουσιών, στην ανακύκλωση και εξοικονόμηση υλικών και πρώτων υλών, στην αντικατάσταση των επικίνδυνων υλικών από φιλικά προς το περιβάλλον και στη γενικότερη ενίσχυση των μηχανισμών που εξυπηρετούν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οπότε, ας συμβάλλουμε στη διάδοση των οικολογικών σημάτων.

Ας μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα φιλοπεριβαλλοντικά προϊόντα. Αντίθετα, ας αποφύγουμε προϊόντα που δεν φέρουν οικολογική σήμανση.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού