Οι πεταλούδες αποτελούν όμορφους και ντελικάτους οργανισμούς με εντυπωσιακά σχέδια και μοναδικούς χρωματισμούς, που ανήκουν στην κατηγορία των Λεπιδοπτέρων [1,3]. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της Μεσογειακής Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Μεσογειακής Συνεργασίας της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, η οποία παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατήρησης στη Χαβάη, ο πληθυσμός τους μειώνεται με αποτέλεσμα να απειλείται με εξαφάνιση το 5% των ειδών [1]. Εχθροί των πεταλούδων αποτελούν διάφοροι ιοί, βακτήρια, μύκητες, καθώς και μυρμήγκια και άλλα μικρά και αρπακτικά έντομα [4].

Ο μεγαλύτερος, όμως, εχθρός των πεταλούδων είναι ο άνθρωπος. Σύμφωνα με την πιο πάνω έκθεση, οι πιο σοβαρές απειλές για τις μεσογειακές πεταλούδες είναι η μετατροπή των χορτολειβαδικών εκτάσεων σε γεωργικές εκτάσεις για σκοπούς καλλιεργειών, τα μη βιώσιμα επίπεδα βόσκησης και η εγκατάλειψη των παραδοσιακών αγροτικών πρακτικών. Απειλές εξίσου σημαντικές για τις πεταλούδες, αποτελούν η κλιματική αλλαγή, η αυξημένη συχνότητα και ένταση των πυρκαγιών καθώς και η τουριστική ανάπτυξη [1].

Γενικότερα, το σημαντικό ποσοστό ειδών πεταλούδων προς εξαφάνιση, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της βιοποικιλότητας και την ανάγκη της προστασίας των λεπιδοπτέρων [2]. Αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τους και αν δεν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τους πληθυσμούς και τα είδη τους, μπορεί να εξαφανιστούν πολλά από τα είδη αυτά για πάντα [1,2].

Μια προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης θα μπορούσε να αποτελέσει η κατάλληλη διαχείριση των οικοτόπων τους και η λήψη άμεσων μέτρων διατήρησης, με την πλήρη εφαρμογή εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας [1].

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού

 

Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΧΕΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.