Δεκατρία από τα είδη της οικογένειας των Λαριδών, δηλαδή των γλάρων, συναντώνται και στο νησί μας, άλλοι ως τακτικοί ή τυχαίοι επισκέπτες και άλλοι ως μόνιμοι κάτοικοι. Ο πιο κοινός μόνιμος κάτοικος της Κύπρου είναι ο κιτρινοπόδαρος γλάρος (Larus cachinnas), ο οποίος καταγράφεται ως ξεχωριστό είδος με τρεις διαφορετικές φυλές: L. C. Cachinnas, L.C. Michahellis και L. C. Heuglini. Ο πιο κοινός χειμερινός γλάρος που επισκέπτεται την Κύπρο τον χειμώνα σε μεγάλους αριθμούς είναι ο καστανοκέφαλος γλάρος (Larus ridibundus). Άλλοι κοινοί περαστικοί μετανάστες και επισκέπτες γλάροι είναι οι λεπτοραμφόγλαρος (Larus genei) και μελανόγλαρος (Larus fuscus). Ο θυελλόγλαρος (Larus canus), με την υψηλή και διαπεραστική φωνή, έχει επίσης εντοπιστεί ως χειμερινός επισκέπτης.

Σπάνιοι επισκέπτες της Κύπρου είναι ο αιγαιόγλαρος ή γλάρος ο ελαιόπους (Larus audouinii), ο ασημόγλαρος ή γλάρος ο αργυρόχρους (Larus argentatus), ο ασημόγλαρος της Αρμενίας (Larus armenicus), ο οποίος μοιάζει με τον προηγούμενο αλλά είναι κάπως πιο μικρόσωμος, και ο μαυροκέφαλος γλάρος ή σκυλοκούταβος (Larus melanocephalus), του οποίου η κραυγή θυμίζει κουτάβι γι’ αυτό και ονομάζεται έτσι.

Το μικρότερο είδος γλάρου που συναντάται σπάνια είναι ο μικρογλάρος ή νανόγλαρος (Larus minutus), ενώ ο μεγαλύτερος, είναι ο γιγαντόγλαρος (Larus marinus). Πολυπληθές είδος γλάρου είναι και ο αετόγλαρος ή ψαρόγλαρος (Larus ichthyaetus).

Το είδος που σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κόκκινο Κατάλογο για τα Πουλιά αποτελεί κινδυνεύον ή σχεδόν απειλούμενο στην Ευρώπη, είναι ο τριδάχτυλος γλάρος (Rissa tridactyla) ο οποίος επίσης καταγράφηκε στην Κύπρο. Γενικότερα, όλα τα είδη γλάρων, εκτός από τον ασημόγλαρο της Αρμενίας και τον κιτρινοπόδαρο, προστατεύονται από τον περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο του 2003 (152(I)/2003) και το παράρτημα VΙ (άρθρα 2 και 26). Ας προστατέψουμε τους γλάρους του νησιού μας.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού