Κατά διαστήματα, διάφορα δημοσιεύματα μας ενημερώνουν για την εμφάνιση διοξινών σε τρόφιμα, ενώ υπέρτιτλοι εφημερίδων και τηλεοπτικών δελτίων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των διοξινών στην ανθρώπινη υγεία.

Τι πραγματικά γνωρίζουμε, όμως, για τις διοξίνες και πώς θα μπορούσαν να καταλήξουν στα τρόφιμα που εμπλουτίζουν το τραπέζι μας;

Οι διοξίνες είναι χημικές ενώσεις που παράγονται ως παραπροϊόντα διάφορων βιομηχανικών διεργασιών, όπως η ατελής καύση απορριμμάτων, η λεύκανση χαρτοπολτού και η παραγωγή χρωμάτων και βενζίνης. Από το σύνολο των 210 διοξινών, οι 17 είναι εξαιρετικά τοξικές αφού έχουν την ικανότητα βιοσυσσώρευσης.

Τις δυσμενέστερες επιπτώσεις από το φαινόμενο αυτό παρουσιάζουν οι οργανισμοί που βρίσκονται στην κορυφή των τροφικών πυραμίδων, αφού η αθροιστική ποσότητα διοξινών από όλα τα επίπεδα της τροφικής πυραμίδας καταλήγει σε αυτούς, σε ποσότητα που μπορεί να είναι κατά 100.000 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του περιβάλλοντος των οργανισμών.

Η πρόσληψη διοξινών από τον άνθρωπο γίνεται κατά 90% με την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων, όπως το κρέας, τα κτηνοτροφικά προϊόντα, το λάδι και το βούτυρο, αφού είναι κατά βάση ουσίες λιποδιαλυτές που εισχωρούν και συγκεντρώνονται στο λίπος των οργανισμών.

Η καύση απορριμμάτων και πλαστικών, κυρίως σε χωματερές, προκαλεί απελευθέρωση διοξινών οι οποίες μεταφέρονται και επικάθονται στη βλάστηση της γύρω περιοχής, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα ζώα που βόσκουν στις εν λόγω περιοχές.

Όταν οι διοξίνες καταλήξουν στον ανθρώπινο οργανισμό χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα επιβλαβείς, αφού προκαλούν τοξικές δηλητηριάσεις και σχετίζονται με καρκινογενέσεις, ενδομητριώσεις και ανοσοκαταστολή. Επίσης, διαταράσσουν εξαιρετικά το ενδοκρινικό σύστημα, μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη και σχετίζονται με την εμφάνιση δερματοπαθειών και με διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού