Τα θαλασσοπούλια, οι κορυφαίοι φτερωτοί θηρευτές του θαλάσσιου οικοσυστήματος, είναι πολύτιμοι δείκτες της υγείας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Δύο θαλασσοπούλια της Κύπρου είναι ο Θαλασσοκόρακας και ο Αιγαιόγλαρος. Ο Θαλασσοκόρακας, που έχει το επιστημονικό όνομα Phalacrocorax aristotelis, ζει σε βραχώδεις ακτές και τρέφεται αποκλειστικά με μικρά ψάρια. Έχει μαύρο τρίχωμα, ενώ κατά την αναπαραγωγική περίοδο αποκτά μεταλλικές ανταύγειες και αναπτύσσει ένα λοφίο. Το ράμφος του είναι μακρύ, γαμψό και στη βάση του κοκκινωπό. Φωλιάζει σε απόκρημνους βράχους και γεννά πολύ νωρίς, κατά τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο, 3-4 γαλανόλευκα αυγά.

Ο Αιγαιόγλαρος, που έχει το επιστημονικό όνομα Larus audouinii, έχει ανοιχτό σταχτί χρώμα στην πλάτη, μαύρο στις άκριες των φτερούγων του, κατάλευκο κεφάλι, στήθος και ουρά. Το ράμφος του είναι σκούρο κόκκινο με μαύρο δακτύλιο πριν από την κίτρινη άκρη του. Φωλιάζει ομαδικά στο έδαφος και γεννάει 2-3 καφετιά αυγά με μαύρα στίγματα, κατά τα τέλη Απριλίου. Τα Νησιά Κλείδες, το Ακρωτήρι και το Ακρωτήριο Άσπρο, αποτελούν σημαντικές περιοχές όπου φωλιάζουν και συχνάζουν τα δύο αυτά θαλασσοπούλια.

Τόσο ο Θαλασσοκόρακας όσο και ο Αιγαιόγλαρος είναι προστατευόμενα και ανήκουν στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ για την προστασία των άγριων πουλιών της Ε.Ε. Παρά την προστασία τους από νομικής πλευράς, οι πληθυσμοί τους μειώνονται συνεχώς λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Χρειάζονται την προστασία μας!

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού