«Όταν οι μέλισσες εξαφανιστούν, ο άνθρωπος θα πεθάνει στα επόμενα τέσσερα χρόνια από την εξαφάνισή τους». Μια πρόβλεψη από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, η οποία πιθανώς να επαληθευτεί, ειδικά μετά από πρόσφατες μελέτες στις οποίες καταδεικνύεται η δραματική μείωση των πληθυσμών των μελισσών κατά 90% (1,2).

Γιατί θεωρούνται, όμως, από τα πιο σημαντικά είδη στη Γη και γιατί θα αφανιστούμε αν εκλείψουν οι μέλισσες;

Το 70% των τροφίμων που παράγονται σχετίζονται με κάποιο τρόπο με την επικονίαση και τις μέλισσες. Η επικονίαση συμβάλλει στην αναπαραγωγή των φυτών, τα οποία αποτελούν την τροφή για εκατομμύρια ζώα. Η εξαφάνιση των μελισσών, ενός σημαντικού επικονιαστή, θα έχει ως συνέπεια την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της πανίδας της Γης (2).

Μια από τις μεγαλύτερες απειλές των μελισσών είναι τα φυτοφάρμακα. Οι τοξικές ουσίες που περιέχουν περνούν σε όλα τα μέρη του φυτού συμπεριλαμβανομένων της γύρης και του νέκταρος. Ως εκ τούτου, μπορούν να περάσουν στις μέλισσες βλάπτοντας το νευρικό τους σύστημα και οδηγώντας τες συχνά στον θάνατο (1,3). Επιπλέον, τα κύματα που παράγονται από τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των κλήσεων θεωρούνται επιβλαβή για τις μέλισσες, αφού είναι ικανά να τις αποπροσανατολίσουν και να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο (2).

Μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στην προστασία των μελισσών μειώνοντας τα φυτοφάρμακα ή χρησιμοποιώντας βιολογικά παρασιτοκτόνα (1), αλλά και φυτεύοντας φυτά τα οποία συμβάλλουν στην επιβίωση της μέλισσας και στη διαδικασία της επικονίασης.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού