Ο καραπαττάς ή, όπως ονομάζεται αλλιώς στα ελληνικά, η «Φαλαρίδα» φέρει το επιστημονικό όνομα Fulica atra, που αποδίδεται στα ελληνικά ως το «φαλακρό κεφάλι». Στην Κύπρο, ίσως να το έχετε ακούσει και ως «μαυρόκοτα», γιατί το συγκεκριμένο υδρόβιο πτηνό οπτικά μοιάζει με κότα, η οποία όμως έχει χρώμα έντονο βαθύ μαύρο σε όλο της το σώμα. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στο νησί περίπου 1,388 άτομα αυτού του είδους που, σύμφωνα με το Ταμείο Θήρας, θεωρείται ένας μεγάλος και σημαντικός πληθυσμός. 

Ο καραπαττάς έχει μέγεθος περίπου 38cm, με άνοιγμα φτερών μέχρι και 80 cm. Ο γενικός χρωματισμός φέρει σκούρο γκρίζο χρώμα έως μαύρο, σε όλο του το σώμα και το κεφάλι. Παρόλο που το σώμα του είναι μονόχρωμο, οι εντυπωσιακοί χρωματισμοί του καραπαττά είναι ιδιαίτεροι και ξεχωριστοί. Συγκεκριμένα, στο κεφάλι του η κάθετη λευκή γραμμή που υπάρχει πάνω στο μέτωπό του, το μακρύ άσπρο ράμφος, τα μάτια του με το έντονο κόκκινο-κερασί χρώμα και τα γκριζοπράσινα του πόδια, του προσδιορίζουν τα μοναδικά εξωτερικά του γνωρίσματα.  

Οι καραπαττάες επιβιώνουν σε λίμνες γλυκού νερού και έλη. Χαρακτηριστικό γνώρισμα για τους καραπαττάες είναι επίσης ο τρόπος που συλλέγουν την τροφή τους. Συγκεκριμένα, αποβάλλουν πλήρως τον αέρα που βρίσκεται ανάμεσα στα φτερά τους και ακολούθως βουτάνε στο νερό, όπου μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 7 μέτρα κάτω από το νερό και να παραμείνουν εκεί για  χρονικό διάστημα πέραν των 15 λεπτών, με στόχο να πιάσουν την τροφή τους.  

Γενικότερα, ο καραπαττάς είναι κοινωνικό υδρόβιο πτηνό που απαντάται σε μεγάλα σμήνη και μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με άλλα είδη της υδρόβιας ζωής. Δηλαδή, παρουσιάζουν ήρεμη συμπεριφορά, ακόμα και όταν βρίσκονται πολύ κοντά σε ανθρώπινη παρουσία. Τις περισσότερες φορές, όμως, η εξυπνάδα τους τούς βοηθά στο να αποφεύγουν να αποτελέσουν θήραμα των κυνηγών, με τις συνεχιζόμενες και απότομες βουτιές στο νερό. Ο καραπαττάς προστατεύεται από τον νόμο «περί προστασίας και διαχείρισης των άγριων πτηνών» και μεγάλοι πληθυσμοί εντοπίζονται στη Δεσποτική Λίμνη, στον χώρο του ΚΥΚΠΕΕ στη Λεμεσό. 


Έρευνα-Παρουσίαση:  

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org)  Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού