Νερό, το πολυτιμότερο αγαθό και το κύριο συστατικό όλων των οργανισμών. Ποια είναι, όμως, η κατανομή του στον «γαλάζιο» πλανήτη μας;

Όσον αφορά τη βιόσφαιρα, η κατανομή του είναι άνιση γιατί περίπου το 95% είναι χημικά δεσμευμένο στα πετρώματα και δεν είναι αξιοποιήσιμο από τον άνθρωπο. Αν φανταστούμε, δηλαδή, τη Γη σαν ένα αυγό, τότε όλο το αξιοποιήσιμο νερό θα είχε το μέγεθος μόνο μιας σταγόνας. Αυτή η σταγόνα θα αποτελούνταν κατά 97% από αλμυρό νερό, το οποίο περιέχεται στους ωκεανούς και τις θάλασσες, και μόνο 3% της σταγόνας από γλυκό νερό.

Ειδικότερα, περίπου το 2,37% αποτελεί του πολικούς πάγους και παγετώνες, το 0,6% τα υπόγεια νερά σε μεγάλο βάθος κάτω από την επιφάνεια της γης και μόνο το 0,03% είναι τα επιφανειακά νερά (ποτάμια, λίμνες, υδρατμοί ατμόσφαιρας, υγρασία εδάφους, υπόγεια υδάτινα αποθέματα μικρού βάθους. Συνεπώς, μόνο το 0,03% του παγκόσμιου όγκου του νερού μας διατίθεται εύκολα στον άνθρωπο για να το αξιοποιήσει για τις ανάγκες του. Πιο απλά, αν η παγκόσμια προμήθεια νερού ήταν μόνο 100 λίτρα, η ωφέλιμη ποσότητα γλυκού νερού θα έφθανε μόλις το μισό κουταλάκι του γλυκού. Παρά την περιορισμένη του ποσότητα, τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός της Γης έχει τριπλασιαστεί και η κατανάλωση νερού έχει εξαπλασιαστεί, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό του πόσιμου νερού σπαταλάται άσκοπα.

Το νερό, λοιπόν, είναι σημαντικότατο για τη ζωή και πολύ περιορισμένο, γι’ αυτό και έχουμε χρέος να το προστατεύουμε και να το διαφυλάσσουμε για τις επόμενες γενεές. Το «κουταλάκι» λιγοστεύει καθημερινά. Κάθε σταγόνα, λοιπόν, μετράει!

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού