Το μοσχοκάρφιν, γνωστό και ως γαρύφαλλο ή καρυόφυλλο, είναι ένα αρωματικό άρτυμα με έντονη και καυτερή γεύση [1]. Αποτελείται από τον αρωματικό ανθοφόρο οφθαλμό (μπουμπούκι) του τροπικού δέντρου Συζύγιον το αρωματικόν (Syzygium aromaticum ή Eugenia caryophyllus), το οποίο βοτανικά ανήκει στην οικογένεια Μυρτίδες (Myrtaceae) [1,3,4]. Το αειθαλές αυτό δέντρο είναι ιθαγενές στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες, έχει πυραμοειδή μορφή και ύψος μέχρι 15 μέτρα [1,2,3].

Τα φύλλα του είναι αρωματικά, όπως και οι ανθοφόροι οφθαλμοί του, οι οποίοι αρχικά έχουν χλωμό χρώμα, σταδιακά γίνονται πράσινοι και όταν είναι έτοιμοι για συγκομιδή, αποκτούν ένα φωτεινό ρόδινο χρώμα [1,2]. Τα μπουμπούκια αυτά συγκομίζονται όταν έχουν μήκος 1,5 – 2 εκατοστά [2,3] και αποτελούνται από έναν μεγάλο και μακρύ κάλυκα, ο οποίος καταλήγει σε 4 σέπαλα ανοιχτά προς τα έξω και 4 μη ανοιγόμενα πέταλα, τα οποία σχηματίζουν μια μικρή κεντρική σφαίρα [2,3]. Κάθε γαριφαλόδενδρο παράγει περίπου 35 κιλά μπουμπούκια, τα οποία αποξηραίνονται το χειμώνα με έκθεση στον ήλιο [4].

Τα άγουρα αποξηραμένα μπουμπούκια χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, γερά ή αλεσμένα, για να δώσουν άρωμα, καυστικότητα και γεύση σε μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων [1,2]. Το μπαχαρικό αυτό περιέχει επίσης κι ένα ισχυρό αιθέριο έλαιο, το γαριφαλέλαιο, το οποίο εξάγεται με απόσταξη από τα μπουμπούκια, τους νεαρούς βλαστούς και τα φύλλα [1,2]. Κάποιες από τις φαρμακευτικές του χρήσεις εντοπίζονται στην οδοντιατρική, λόγω των αντιοξειδωτικών, ισχυρών αντισηπτικών, αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών ιδιοτήτων του [3,4]. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη βιομηχανία καλλυντικών, καθώς και στη γεωργία,  ως φυτοφάρμακο και απολυμαντικό [1,2,4].

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού