Μέσα από τα μονοπάτια της φύσης μπορεί κανείς να συναντήσει αρωματικά πευκοδάση, σπάνια πουλιά και μοναδικά φυτά της Κύπρου, καθώς και ιδιαίτερους βιτόπους, όπως ποταμούς και καταρράκτες. Τέσσερα κύρια μονοπάτια της περιοχής Τροόδους είναι η “Αταλάντη”, η “Περσεφόνη”, τα “Καληδόνια” και η “Άρτεμη”. Άλλα σημαντικά μονοπάτια πηγαίνουν παράλληλα με την κορυφογραμμή της Μαδαρής. Η χερσόνησος του Ακάμα είναι επίσης μια περιοχή σημαντικής οικολογικής αξίας.

Η ομορφιά του τοπίου και η πλούσια βιοποικιλότητά της χερσονήσου μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Δύο μονοπάτια της περιοχής του Ακάμα που προσφέρουν εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα της Μεσογείου είναι αυτά της “Αφροδίτης” και του “Άδωνη”. Στις διαδρομές μπορεί να συναντήσει κανείς από χαρουπιές μέχρι άγρια πεύκα, αλλά και ενδημικά φυτά όπως η κυπριακή τουλίπα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Κύπρος αποτελεί το ανατολικότερο κομμάτι του Πανευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, ενός διεθνούς δικτύου 11 μεγάλου μήκους περιπατητικών διαδρομών. Ας αφήσουμε λοιπόν το αυτοκίνητο και ν’ ανακαλύψουμε τη φύση της Κύπρου με τα πόδια.

Η επαφή με τη φύση μπορεί να αποτελέσει καταλύτη του άγχους και του στρες που προκαλούν οι έντονοι ρυθμοί της ζωής μας.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού