Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι σχέση μπορεί να έχει ένα πλυντήριο ρούχων με τους ωκεανούς; Μπορεί οι ωκεανοί να είναι απέραντοι, αλλά οι μεγάλες ποσότητες των μικροϊνών που απελευθερώνονται από τα συνθετικά μας ρούχα, μπορούν να προκαλέσουν καταστρεπτικές συνέπειες στη θαλάσσια ζωή του πλανήτη μας αλλά και στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με Αμερικανούς Ερευνητές και τη μελέτη του οικολόγου Δρ. Μαρκ Μπράουνι, που πραγματοποιήθηκε πριν μερικά χρόνια  σε 18 ακτές ανά το παγκόσμιο, ένα και μόνο συνθετικό ρούχο κατά τη διάρκεια της πλύσης του, κάθε φορά που το βάζουμε στο πλυντήριο ρούχων, απελευθερώνει 1900 μικροΐνες.

Οι μικροΐνες αναφέρονται στα μικροπλαστικά, τα οποία είναι πολύ μικρά πλαστικά σωματίδια μεγέθους μικρότερου του ενός χιλιοστού. Το νερό του πλυντηρίου των ρούχων καταλήγει, μετά από τον βιολογικό καθαρισμό, συνήθως στη θάλασσα και τα πλαστικά σωματίδια, λόγω του ότι είναι πολύ μικρά, ξεφεύγουν από τα πλέγματα των φίλτρων και έτσι συγκεντρώνονται σε μεγάλες ποσότητες στη θάλασσα. Η έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», μέσα από τα αποτελέσματά της, είχε καταλήξει ότι σε ψάρια μήκους τουλάχιστον 10-13 εκατοστών, υπάρχουν τουλάχιστον 70 μικροΐνες.

Άρα, συνεπακόλουθο αυτού είναι η εισαγωγή τοξικών ουσιών στην τροφική αλυσίδα με αρνητικό αντίκτυπο και στην ανθρώπινη υγεία. Παρόλο που τα μικροπλαστικά δεν είναι ορατά με το ανθρώπινο μάτι, εντούτοις προκαλούν τεραστίων διαστάσεων οικολογική καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα, η οποία διαρκεί σε βάθος χρόνου, αφού ο χρόνος παραμονής ενός πλαστικού σωματιδίου στη θάλασσα κυμαίνεται από 50 έως 300 χρόνια.

Το περιβαλλοντικό αυτό πρόβλημα μπορεί να μειωθεί με την επιλογή ρούχων από φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι και το λινάρι και η αποφυγή προϊόντων προσωπικής φροντίδας, όπως είναι για παράδειγμα τα καλλυντικά που περιέχουν μικροπλαστικά στα συστατικά τους.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού