Αστερίας είναι η κοινή ονομασία για τα ζώα που ανήκουν στη συνομοταξία των Εχινόδερμων και σχηματίζουν την ομοταξία των Αστεροειδών.

Για περίπου έναν χρόνο, πέπλο μυστηρίου κάλυπτε το φαινόμενο του μαζικού θανάτου αστερίων στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι αστερίες αναπτύσσουν βλάβες στο σώμα τους και αποσυντίθενται ταχύτατα. Έπειτα από πολλές έρευνες, οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν τον λόγο για τον οποίο αυτοί οι όμορφοι μικροί οργανισμοί πέθαιναν με γοργούς ρυθμούς. Ο λόγος είναι η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών.

Η υψηλή θερμοκρασία συνέβαλε στον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων παθογόνων βακτηρίων και ιών. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του αστερία και τον οδηγούν στον θάνατο. Πιθανολογείται ότι ο παθογόνος αυτός παράγοντας εισέρχεται στον οργανισμό τους μέσω της τροφής τους. Αυτή η ασθένεια επηρεάζει περισσότερα από 20 είδη αστερία στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σε περίπτωση που η ασθένεια αυτή συνεχίσει να προκαλεί μείωση στον πληθυσμό αυτών των ειδών, οι επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα θα είναι δραματικές. Η μείωση του πληθυσμού ενός τόσο σημαντικού θηρευτή όπως ο αστερίας, θα έχει σίγουρα σοβαρές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού