Την άνοιξη τα κουνούπια πολλαπλασιάζονται εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης της θερμοκρασίας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και να απαλλαγούμε από το ενοχλητικό τους τσίμπημα. Οι τρόποι αυτοί απαντούν σε οικολογικές και φυσικές επιλογές, που είναι αρκετά πρακτικές και αποτελεσματικές.

Γνωρίζετε ότι αν βάλετε μέσα σε ένα μπολ ή μπουκάλι ένα κρεμμύδι κομμένο στα δύο και το αφήσετε στον χώρο, τότε τα κουνούπια θα μειωθούν; Αυτό οφείλεται στην έντονη μυρωδιά του κρεμμυδιού που δρα ως αναισθητικό για τα κουνούπια και εξαιτίας αυτού είτε πεθαίνουν είτε απομακρύνονται.

Επίσης, λίγα κλωναράκια λεβάντας, βανίλιας ή βασιλικού στον περιβάλλοντα χώρο σίγουρα θα κάνουν τη διαφορά, αφού τα κουνούπια απωθούνται από τις έντονες μυρωδιές τους.

Ακόμα, η φύτευση κανέλλας, σκόρδου, φασκόμηλου, δάφνης, δεντρολίβανου, μέντας, μαϊντανού και δυόσμου έχει καταπληκτικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των κουνουπιών [1,3,5].

Μπορούμε επίσης να γλιτώσουμε από τσιμπήματα των κουνουπιών αν αφήσουμε λίγο ξύδι σε ένα μπολ και το τοποθετήσουμε στον χώρο μας. Η πολύ έντονη μυρωδιά απομακρύνει τα κουνούπια και άλλα μικρά έντομα που συναντάμε περισσότερο το καλοκαίρι [1,2].

Ένας άλλος οικολογικός τρόπος καταπολέμησης των κουνουπιών είναι η τοποθέτηση μερικών σταγόνων από σόδα, χυμό λεμονιού ή φύλλα δυόσμου σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος που είναι ευαίσθητα στο τσίμπημα, όπως οι αστράγαλοι στα πόδια, οι καρποί στα χέρια και ο λαιμός.

Επίσης, η ανακούφιση από τα τσιμπήματα μπορεί να γίνει με το τρίψιμο λίγης μαντζουράνας πάνω στην ερεθισμένη περιοχή του δέρματος [1,2].

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Guelph στον Καναδά, οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε κεριά σιτρονέλλας έχουν 45% λιγότερα τσιμπήματα [4,6].


Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού