Τα Χριστούγεννα, μια τόσο μεγάλη θρησκευτική εορτή που σηματοδοτεί και υπενθυμίζει τον ερχομό του Χριστού στη γη, σκορπίζοντας ικανοποίηση κι ελπίδα σε όλο τον κόσμο. Η περίοδος των Χριστουγεννιάτικων Εορτών όμως, πέρα από τον θρησκευτικό της χαρακτήρα, αποτελεί για πολλούς και ευκαιρία για ατέλειωτες ώρες αγορών.

Όμως, αναλογιστήκαμε ποτέ αν ο υπέρμετρος αυτός καταναλωτισμός, που διέπει τις σύγχρονες κοινωνίες μας, επηρεάζει και το περιβάλλον πέραν από τα οικονομικά μας; Πόσο χρειαζόμαστε πραγματικά τα προϊόντα που αγοράζουμε την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων;

Η υπερπαραγωγή προϊόντων για την κάλυψη των -πλασματικών πολλές φορές- αναγκών μας μπορεί να προκαλέσει εξάντληση των φυσικών πόρων της γης. Για να μπορέσουν να πετύχουν οι βιομηχανίες την ταχύτατη και τεράστια παραγωγή προϊόντων, γίνεται μια υπεράντληση φυσικών πόρων. Όταν αυξάνεται η κατανάλωση, περισσότερα ορυκτά καύσιμα αντλούνται και χρησιμοποιούνται, περισσότερα μεταλλεύματα εξάγονται από τη γη, περισσότερα δέντρα υλοτομούνται, περισσότερο έδαφος καλλιεργείται για την παραγωγή τροφίμων και επίσης τα νερά, η ατμόσφαιρα και η ξηρά ρυπαίνονται.

Συνεπώς, αυτή η καταναλωτική λαίλαπα απειλεί τα οικοσυστήματα της γης από τα οποία εξαρτώνται η ανθρωπότητα και αμέτρητα άλλα είδη οργανισμών. Ας επιλέξουμε μόνο τα προϊόντα που πραγματικά έχουμε ανάγκη.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού