Φωτογραφία: Ηλίας Ζωνιάς

Η Ιπομέα η στολινοφόρος με το επιστημονικό όνομα Ipomoea stolonifera ή Ipomoea imperati είναι μια πολυετής, σαρκώδης πόα με έρποντες βλαστούς που συχνά ριζοβολούν στα γόνατα. Έχει λευκό άνθος σαν καμπανούλα με χρώμα λευκό ή υποκίτρινο, που ανθίζει Ιούλιο με Νοέμβριο και καρποφορεί Σεπτέμβριο με Ιανουάριο. Είναι φυτό πολύ όμορφο με κοσμητική αξία και φαρμακευτικές ιδιότητες.

Στην Κύπρο εντοπίστηκαν 14 θέσεις κατά μήκος της ακτογραμμής. Ο συνολικός αριθμός των φυτών της Ipomoea stolonifera στην Κύπρο εκτιμάται γύρω στα 1000 – 1500 φυτά, με μεγαλύτερους υποπληθυσμούς στην Αγία Ειρήνη, στη Βοκολίδα και στο Ακρωτήρι.

Ενδιαίτημα του φυτού είναι οι παράκτιες αμμώδεις και αμμοχαλικώδεις θέσεις και οι πρωτογενείς θίνες σε διαφόρων τύπων ψαμμόφιλες κοινότητες. Είναι είδος ανθεκτικό στις ψηλές θερμοκρασίες, την τριβή, το θάψιμο από την άμμο και τη χαμηλή διαθεσιμότητα θρεπτικών στοιχείων, ενώ είναι από τα πρώτα που αποικούν αμμώδεις ακτές.

Απειλείται με απώλεια/υποβάθμιση ενδιαιτήματος από ανάπτυξη τουριστικών αναπτύξεων, την κατασκευή δρόμων, την οικιστική επέκταση, τον καθαρισμό παραλιών με μηχανήματα και την εντατική χρήση. Η Ιπομέα αυτή περιλαμβάνεται στο κόκκινο βιβλίο της χλωρίδας της Κύπρου και ανήκει στα κινδυνεύοντα είδη και χρειάζεται την προστασία μας.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού