Η ρύπανση κοντά στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία, που δεν μπορεί εύκολα να αναχαιτισθεί μόνο με τον έλεγχο των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων και όζοντος. Μετρήσεις άλλων τύπων ρύπων, όπως τα υπέρμικρα σωματίδια (δηλαδή σωματίδια <100 nm αεροδυναμικής διαμέτρου) και ο μαύρος άνθρακας καταδεικνύουν πόσοι σημαντικοί είναι και αυτοί οι ρύποι καθώς μπορεί να εμπλέκονται στις παθολογικές επιδράσεις στους περίοικους.

Πολλές ερευνητικές εργασίες, προερχόμενες ιδίως από ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα, έχουν επιστήσει την προσοχή σε παθολογικές συνέπειες μεταξύ των κατοίκων σε περιοχές παρακείμενες αυτοκινητοδρόμων μεγάλης κυκλοφορίας ή μεταξύ των μαθητών σε σχολεία που βρίσκονται σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας.

Στις δυσμενείς επιδράσεις περιλαμβάνονται πρώιμοι θάνατοι, αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα για τους ενήλικες, καθώς και άσθμα και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις για τους μαθητές των σχολείων που βρίσκονται κοντά σε δρόμους υψηλής κυκλοφορίας.

Τα υπέρμικρα σωματίδια και ο μαύρος άνθρακας φαίνεται να σχετίζονται με τα κυκλοφορούντα οχήματα, τα φρένα, τα ελαστικά και την επιφάνεια του οδοστρώματος. Συστατικά των φρένων, όπως το κάδμιο, ο χαλκός και το βάριο, και των ελαστικών, όπως ο ψευδάργυρος και το ποτάσιο, προκαλούν τοξικές αντιδράσεις.

Συνεπώς, ο μαύρος άνθρακας και τα συμπυκνώματα ρύπων έχουν οδηγήσει σε ενδείξεις εμπλοκής τους στην απώλεια της υγείας των περιοίκων γι’ αυτό και πρέπει να γίνεται έλεγχος και για αυτούς τους ρύπους.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού