Η πέρδικα ή, όπως κοινώς λέγεται στην Κύπρο, η πέρτικα ή το περτίτσι, έχει το επιστημονικό όνομα Alectoris chukar. Στην Κύπρο απαντάται ως ιθαγενές υποείδος με το όνομα Alectoris chukar cypriotes. Η πέρδικα θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά θηρεύσιμα είδη στην Κύπρο. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, κατά την κυνηγετική περίοδο απελευθερώνονται συνολικά πέραν των 100.000 περδικιών. Η πέρδικα έχει μήκος 32-35 εκατοστά και βάρος 420g-550g.

Έχει γκρίζο και καφέ χρώμα στο στήθος και κατά μήκος του πάνω μέρους του σώματός της. Επίσης, εντυπωσιακό είναι το πλαϊνό μέρος του σώματός της, που φέρει χαρακτηριστικές μαύρες και άσπρες κάθετες γραμμές. Το ράμφος της είναι μυτερό και το χρησιμοποιεί για να τρέφεται με μυρμήγκια, σκουλήκια, φύλλα και τρυφερούς βλαστούς. Παρόλο που οι φτερούγες της είναι κοντές και πιο μικρές σε σύγκριση με το μέγεθός της, είναι ωστόσο ιδανικές για να αποκτά μεγάλες ταχύτητες αμέσως μετά την απογείωσή της και τις χρησιμοποιεί μόνο σε περίπτωση κινδύνου. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της πέρδικας είναι ο τρόπος που περπατά, όπου ο κορμός της είναι ίσιος και καμαρωτός. Είναι είδος που παραμένει μόνιμα στο νησί, όπου και αναπαράγεται από τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το διαχειριστικό σχέδιο για τον πληθυσμό της πέρδικας στην Κύπρο, ο τοπικός πληθυσμός των περδικιών έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως τη χρήση φυτοφαρμάκων, ή του μεγάλου αριθμού αδέσποτων σκύλων στους βιοτόπους όπου φιλοξενείται η πέρδικα.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού.