Η Κύπρος οδεύει προς την ερημοποίηση;
Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Λόγω των κλιματικών αλλαγών, δυσοίωνες αναμένονται και οι συνθήκες στην Κύπρο στο εγγύς μέλλον, όπου είναι ήδη εμφανής η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και η μείωση της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης. Προβλέπεται ότι θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας, πολλούς καλοκαιρινούς καύσωνες και συχνές ανομβρίες εκτεταμένης διάρκειας.

Υπολογίζεται ότι την περίοδο 2021-2050, θα έχουμε 25 περισσότερες ημέρες ζέστης απ’ ότι συνήθως, με θερμοκρασίες πέραν των 35 βαθμών Κελσίου. Όσον αφορά τη βροχόπτωση, υπολογίζεται ότι κατά την περίοδο 2021-2050 θα μειωθεί κατά 25% σε σύγκριση με τα έτη 1961-2000. Η αύξηση της θερμοκρασίας και η μείωση της βροχόπτωσης μπορεί να προκαλέσουν απώλεια στη γονιμότητα του εδάφους, με αποτέλεσμα τα εδάφη να γίνονται μη παραγωγικά, να χάνουν τη βλάστησή τους και να διαβρώνονται από τις βροχές και τον άνεμο.

Ένα μεγάλο μέρος των περιοχών του νησιού μας, χαρακτηρίζονται ως περιοχές απειλούμενες με ερημοποίηση. Πολλοί τομείς της οικονομίας θα επηρεαστούν, όπως είναι η γεωργία, η δασοκομία, ο τουρισμός, η αλιεία, καθώς και ο τομέας της υγείας.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού