Κυκλώνας Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες. Τυφώνας «Κατρίνα» στη Νέα Ορλεάνη. Πλημμύρες στο Μπαγκλαντές και σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, πυρκαγιές στην Αυστραλία. Ο πλανήτης μας ζει μια σειρά από πρωτοφανείς καταστροφές που αφήνουν πίσω τους νεκρούς, συντρίμμια και εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες. Όλο και περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι αυτά τα περιστατικά είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται ότι όλοι μας καθημερινά θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι μεταβολές στη θερμοκρασία και οι αυξανόμενες βροχοπτώσεις, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, θα επιβραδύνουν έως και 20 φορές την παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού και θα οδηγήσουν σε αυξήσεις των τιμών των τροφίμων από 3 – 84% έως το 2050.

Ταυτόχρονα, η παγκόσμια ζήτηση για δημητριακά αναμένεται να αυξηθεί με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών, λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της μεγαλύτερης κατά κεφαλήν κατανάλωσης τροφίμων, καθώς και της αύξησης στη χρήση βιοκαυσίμων.

Χαρακτηριστικά, διατυπώθηκε στην έρευνα ότι «η φυτική παραγωγή πιθανόν δεν θα καταφέρει να συμβαδίσει με την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση τα επόμενα είκοσι χρόνια σε δημητριακά, και ο κίνδυνος αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής».

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού