Αναρωτηθήκατε ποτέ εάν η επικοινωνία είναι αποκλειστικό προνόμιο των ανθρώπων; Σίγουρα ΟΧΙ! Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι κάθε ζωικό είδος κατέχει μια ορισμένη γλώσσα επικοινωνίας. Ακόμη και οι πιο φαινομενικά απλοί οργανισμοί όπως είναι τα μυρμήγκια, συζητούν μεταξύ τους. Μπροστά στον κίνδυνο επικοινωνούν με κινήσεις και χτυπάνε το κεφάλι τους στο έδαφος ώστε να προειδοποιήσει το ένα το άλλο για τον κίνδυνο που ελλοχεύει.

Επίσης, τα πουλιά χρησιμοποιούν ηχητικά μηνύματα με το κελάηδημά τους. Παραδείγματος χάρη, με το κελάηδημά τους οριοθετούν την περιοχή την οποία είναι έτοιμα να υπερασπιστούν.

Αξιοθαύμαστο τρόπο επικοινωνίας έχουν αναπτύξει και οι μέλισσες, οι οποίες συνομιλούν μεταξύ τους ενώ χορεύουν, ο γνωστός «χορός των μελισσών».

Άλλα ζώα στέλνουν οπτικά μηνύματα με διάφορους χρωματισμούς, κινήσεις και σημάδια ή στέλνουν χημικά σήματα εκκρίνοντας, για παράδειγμα, φερομόνες.

Κάποια ψάρια που ζουν στον βυθό σε μεγάλα βάθη, δημιουργούν ηλεκτρικά πεδία γύρω τους για να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους.

Σήμερα μπορούμε να κατανοήσουμε τη γλώσσα των ζώων και να ζήσουμε ειρηνικά μαζί τους.


Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού