Η Φραγκολίνα ή Αυτοτσιηνάρα, με το επιστημονικό όνομα Francolinus francolinus, είναι ένα όμορφο πουλί που ανήκει στην οικογένεια των Φασιανίδων.
Είναι ιθαγενές είδος, δηλαδή όχι μόνο αναπαράγεται στην Κύπρο, αλλά παραμένει στο νησί μας για όλη του τη ζωή. Πιθανολογείται ότι στην Κύπρο έχει εισαχθεί από τους Ρωμαίους. Η φραγκολίνα απαντάται επίσης από τη γειτονική Τουρκία μέχρι και τις Ινδίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, απαντάται μόνο στην Κύπρο. Το αρσενικό έχει έντονους χρωματισμούς ενώ το θηλυκό έχει καστανωπή εμφάνιση.
Μπορεί κανείς να συναντήσει τη φραγκολίνα σε παραθαλάσσιες κοιλάδες, σε κοιλάδες ποταμών και σε ημιορεινές περιοχές μέχρι το υψόμετρο των 700 μέτρων. Σπάνια απαντάται και σε κοιλάδες της ενδοχώρας, κοντά σε ελώδεις περιοχές.
Κατά την περίοδο του ζευγαρώματος, το αρσενικό ανεβαίνει στα πιο ψηλά σημεία της περιοχής και με το δυνατό ερωτικό του κελάηδημα προσελκύει τα θηλυκά της γύρω περιοχής.
Οι φραγκολίνες σχηματίζουν μονογαμικές σχέσεις και η περίοδος φωλιάσματος κυμαίνεται από τα μέσα Απριλίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Το θηλυκό γεννά μέχρι και 12 αυγά τα οποία κλωσά για 22 μέρες. Τρέφεται κυρίως με σπόρους και σκαθάρια.
Οι κυριότεροι εχθροί της είναι τα κορακοειδή, η αλεπού, τα διάφορα αρπακτικά πουλιά, η ποντίκα, τα εντομοκτόνα και η λαθροθηρία.
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού