Δισεκατομμύρια μέλισσες πεθαίνουν. Ήδη στην Ευρώπη δεν θα υπάρχουν αρκετές μέλισσες για να γονιμοποιήσουν τις καλλιέργειες και στην Καλιφόρνια – την πρώτη σε παραγωγή τροφίμων πολιτεία των ΗΠΑ – πολλοί μελισσοκόμοι χάνουν το 40% των μελισσών τους κάθε χρόνο.

Είμαστε αντιμέτωποι με ένα περιβαλλοντικό ολοκαύτωμα το οποίο μας απειλεί όλους, γιατί χωρίς τη γονιμοποίηση των φυτών από τις μέλισσες, τα περισσότερα από τα ανθοφόρα φυτά θα εξαφανιστούν και μαζί τους και το ένα τρίτο των τροφών μας.

Το Σύνδρομο Εγκατάλειψης Αποικιών Κυψελών (Colony Collapse Disorder) είναι ο επιστημονικός όρος που περιγράφει την εξαφάνιση των μελισσών από τον πλανήτη.

Μια κυψέλη με 25.000 εργάτριες στην Ευρώπη μπορεί να γονιμοποιήσει 250 εκατομμύρια άνθη. Η μεγαλύτερη, ίσως, απειλή για τις μέλισσες προέρχεται από τα χημικά φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. Αυτά τα πολύ επικίνδυνα φυτοφάρμακα έχουν την ιδιότητα να κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του φυτού. Οι μέλισσες τα προσλαμβάνουν από τη γύρη και το νέκταρ, κάτι που βλάπτει το νευρικό τους σύστημα και πολύ συχνά τις οδηγεί στον θάνατο.

Επίσης, άλλη απειλή είναι και οι ολοένα περισσότερες μονοκαλλιέργειες που προωθεί η βιομηχανική εντατική γεωργία και που έχουν οδηγήσει στη μείωση της βιοποικιλότητας και την καταστροφή πλούσιων σε ποικιλία οικοσυστημάτων.

Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και μια περίεργη ρήση του Αϊνστάιν, ο οποίος είπε ότι: «Αν κάποτε οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου γης, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής».

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού