Μήπως αναρωτηθήκατε ποτέ τί επίδραση μπορεί να έχει η δημιουργία ενός δρόμου στο φυσικό περιβάλλον;

Ένα κατακερματισμένο τοπίο εμποδίζει πολλά είδη ζώων να μετακινηθούν, όπως είναι τα μικροθηλαστικά και άλλα ζώα που δεν πετάνε. Αποτέλεσμα ενός κατακερματισμένου φυσικού τοπίου είναι η απομόνωση πολλών ζώων, με συνέπεια τον κίνδυνο εξαφάνισής τους.

Ένα δάσος περιτριγυρισμένο από χωράφια και δρόμους, μέσα από τα μάτια ενός μικρού ζώου, μοιάζει σαν ένα απομονωμένο και απρόσιτο νησί. Επίσης, τα οχήματα που διακινούνται στους δρόμους, κυρίως σε δασικές περιοχές, προκαλούν θόρυβο, ενόχληση και θανάτωση χιλιάδων ζώων κάθε χρόνο.

Μέχρι στιγμής, έχουν δοκιμαστεί διάφορες στρατηγικές για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και μείωση του πληθυσμού των ζώων που σκοτώνονται στους δρόμους. Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι είναι η περίφραξη των δρόμων και τα ασφαλή περάσματα των ζώων από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη.

Εμείς μπορούμε να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον και τα ζώα;

Ας προσπαθήσουμε να προστατέψουμε τους οικοτόπους μας. Ας βοηθήσουμε στην κατασκευή ασφαλών περασμάτων για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των ζώων από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη. Ας είμαστε πιο προσεκτικοί οδηγοί και ας αποφύγουμε τη θανάτωση των ζώων που προσπαθούν να διασταυρώσουν τον δρόμο. Μπορούμε;


Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού