Το δάσος που όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι απλά και μόνο τα δένδρα. Είναι ένα σύνολο διάφορων φυτών, όπου βέβαια κυριαρχούν τα δένδρα, μαζί με τα διάφορα ζώα που συνυπάρχουν και με το έδαφος και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα.

Το δάσος είναι ένα φυσικό αγαθό, με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή, για τον άνθρωπο. Ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος με τεράστιες δυνατότητες για την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής.

Ένας από τους βασικούς λόγους που καθιστά το δάσος σημαντικότατο στη ζωή μας, είναι το γεγονός ότι παράγει το απαραίτητο και αναντικατάστατο για τη ζωή οξυγόνο, ενώ δεσμεύει το επικίνδυνο διοξείδιο του άνθρακα. Παράλληλα, το δάσος δεσμεύει μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, μειώνει την ένταση του ανέμου, ενώ οι ρίζες των δέντρων αποτελούν φυσικό πλέγμα συγκράτησης του εδάφους που εμποδίζει τη διάβρωσή του.

Πολλά από τα δάση κινδυνεύουν λόγω της αλόγιστης εκμετάλλευσής τους από τον άνθρωπο καθώς και από τις πυρκαγιές. Οφείλουμε να προστατεύουμε τα δάση μας σαν κόρη οφθαλμού, αφού περισσότερα δάση σημαίνει και καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Είναι σημαντικό να έχουμε πάντα στο μυαλό μας αυτή τη φράση: «Το δάσος χωρίς τον άνθρωπο μπορεί να υπάρχει, ο άνθρωπος, όμως, χωρίς το δάσος δεν μπορεί να ζήσει».


Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού