Το τελευταίο διάστημα, οι βιομηχανίες στρέφονται προς το γραφένιο για κατασκευή προϊόντων, αφού μεταμορφώνεται σε πολλαπλά υλικά διαφορετικής χρήσης. Τι είναι όμως το γραφένιο, ποια τα πλεονεκτήματά του και ποιος ο οικολογικός αντίκτυπος από τη χρήση του;

Το γραφένιο είναι τεχνητό υλικό που ανακαλύφθηκε το 2004 και αποτελείται από ένα μοναδικό στρώμα ατόμων άνθρακα, γεγονός που το καθιστά ως το λεπτότερο υλικό που έχει κατασκευαστεί.

Είναι 100 φορές πιο ισχυρό από το ατσάλι, είναι σχεδόν διάφανο και καλός αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού [1]. Το καινοτόμο αυτό υλικό εγγυάται φθηνότερους και ταχύτερους υπολογιστές, αποδοτικότερους λαμπτήρες μεγαλύτερης διάρκειας, μπαταρίες ταχείας φόρτισης και μεγαλύτερης απόδοσης, άθραυστες οθόνες smartphones και άλλα πολλά.

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην απορρόφηση πετρελαιοκηλίδων, αφού με τρισδιάστατη εκτύπωση δημιουργούνται «σφουγγάρια» που απορροφούν 900 φορές το βάρος τους.

Τέλος, η κατασκευή λεπτότατου πορώδους φύλλου από γραφένιο εγγυάται γρήγορη αφαλάτωση νερού, δημιουργώντας ελπίδες για καταπολέμηση της λειψυδρίας.

Παράλληλα, όμως, με τις μελέτες που διενεργούνται για επέκταση των χρήσεων του γραφενίου, διάφορες επιστημονικές ομάδες μελετούν την επίδραση του υλικού στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Όπως αναφέρεται, η σημερινή κατάσταση με το γραφένιο είναι ανάλογη της κατάστασης που αντιμετώπιζε η ανθρωπότητα 30 χρόνια πριν με τα χημικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα, όπου δεν υπήρχε η βασική γνώση που υπάρχει σήμερα, αναφορικά με τις επιπτώσεις των υλικών αυτών στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Επιπρόσθετα, το γραφένιο παρασύρεται με τη ροή του νερού και καταλήγει σε λίμνες και στάσιμα νερά. Ακόμη και όταν περάσει στα υπόγεια ύδατα, θα επανέλθει με την πάροδο του χρόνου στα επιφανειακά ύδατα και θα μετατοπιστεί σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ανεξάρτητες μελέτες απέδειξαν ότι το γραφένιο μπορεί να βιοσυσσωρευθεί και να προκαλέσει μολύνσεις, ανεπάρκεια οργάνων και σε ακραίες περιπτώσεις καρκινογενέσεις, συντείνουν στο να μεγαλώνει η ανησυχία των επιστημόνων για την ευρεία χρήση του υλικού αυτού.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού