Η γλιστρίδα ή αντράκλα και επιστημονικά η ανδράχνη η ολησθηρίς (Portulaca oleracea) αποτελεί ένα ευεργετικό μεσογειακό φυτό που φύεται άφθονα από μόνο του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόκειται για ένα μονοετές πολύκλαδο λείο και σαρκώδες φυτό, με έρποντες ή λίγο ανερχόμενους βλαστούς, με προμήκη φύλλα και μικρά και κίτρινα άνθη χωρίς μίσχο.

Αποτελεί ένα λαχανικό με μοναδικά διατροφικά χαρακτηριστικά, το οποίο χρησιμοποιείται από ορισμένους ως θεραπεία σε πολλές παθήσεις του ουροποιητικού, πεπτικού, ανοσοποιητικού και αναπνευστικού συστήματος. Επιπρόσθετα, αξιοποιείται από κάποιους ως επουλωτικό των πληγών, καταπραϋντικό σε γαστρεντερικά και στομαχικά προβλήματα, αντιπυρετικό και αντί-υπερτασικό αναλγητικό. Έχει υποστηριχθεί, επίσης, ότι η γλιστρίδα μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια, και είναι ιδανική για όσους έχουν ψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια. Αποτελεί μια τροφή θαύμα, γιατί πέρα από τις πολλές θεραπευτικές της ιδιότητες, περιέχει πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Το διατροφικό της πλεονέκτημα είναι η μεγάλη της περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα. Για τους γαστρονόμους, η γλιστρίδα αποτελεί ένα υπέροχο ορεκτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμό ή μαγειρεμένο με ποικίλους τρόπους. Δυστυχώς αποτελεί ένα παραμελημένο φυτό και αντιμετωπίζεται συχνά ως ενοχλητικό ζιζάνιο λόγω άγνοιας.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού